Al-Shabab autobombom na somalijski Parlament

Ovo je drugi napad Al-Shababa na zgradu Parlamenta Somalije, skupina najavljuje nove napade (EPA)

Pripadnici oružane skupine Al-Shabab, koji su zaprijetili da će intenzivirati napade za vrijeme muslimanskog mjeseca posta ramazana, u subotu su preuzeli odgovornost za snažnu eksploziju automobila bombe u Mogadishuu, u kojoj su poginule najmanje dvije osobe.

“Ovo je naš drugi napad na zgradu Parlamenta i nastavit ćemo napade”, izjavio je šeik Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik Al-Shababa za vojne operacije, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Vojska blokirala područje

Eksplozija se dogodila u blizini zgrade Parlamenta u glavnom gradu Somalije Mogadishuu, nekoliko stotina metara od predsjedničke palače i u njoj su poginule najmanje dvije osobe, izjavio je jedan zastupnik.

“Na meti bombaša samoubojice bio je ulaz u zgradu Parlamenta, ali su vojnici koji su osiguravali objekt počeli pucati sa svih strana kada se automobil s eksplozivom približio glavnom ulazu”, rekao je policijski pukovnik Nur Ahmed, prenosi Reuters.

Policija je priopćila da su dva vojnika poginula, a četiri ranjena.

“Automobil bomba je eksplodirao kod zgrade Parlamenta, ali svi smo sigurni”, kazao je zastupnik Dahir Amin Jesow, misleći na zastupnike koji su bili u zgradi u tom trenutku.

Vojska je blokirala sve ulice koje vode u to područje.

Borba protiv vlasti od 2006. godine

“Zatresli smo se usljed snažne eksplozije kod zgrade Parlamenta. Odmah nas je opkolila vojska i ne možemo izaći iz kuća”, rekao je stanovnik tog dijela grada Farah Sabdow.

Pobunjenici skupine Al-Shabab se od 2006. godine bore sa slabim somalijskim vlastima.

Somalijska prijestolnica je redovito poprište napada Al-Shababa.

Somalija se od pada predsjednika Siada Barrea 1991. godine našla u kaosu i u građanskom ratu.

Izvor: Agencije