Al-Shabab napao središte obavještajne službe

Nakon eksplozije automobila bombe naoružani napadači ušli su u zgradu, ali nisu prodrli u podrum u kojem su bili zatvoreni njihovi suborci (Reuters)

Somalski pobunjenici napali su nedjelju središte obavještajne službe u Mogadishuu i u tom napadu ubijeno je 11 osoba, prema vladinim izvorima, dok pobunjenici tvrde da su ubili 15 pripadnika sigurnosnih snaga.

Ubijena su trojica vojnika, jedan civil i sedam boraca koji su bili zatvorenici u toj zgradi, a jedna je žrtva samoubojica koji je detonirao eksploziv, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova, kako prenosi Hina.

Nakon eksplozije automobila bombe naoružani napadači ušli su u zgradu, ali nisu prodrli u podrum u kojem su bili zatvoreni njihovi suborci, rekao je glasnogovornik Mohamed Yuossef.

Al-Shabab: Stojimo iza napada posljednjih mjeseci

Glasnogovornik pobunjeničke skupine Al-Shabab, šeik Abdulaziz Abu Musab, rekao je za Reuters da njegova skupina stoji iza napada kojih je posljednjih mjeseci u glavnome gradu Somalije počinila cijeli niz.

Abu Musab je rekao da je u napadu ubijeno 15 pripadnika sigurnosnih snaga.

Al-Shabab je u srpnju napao predsjednički kompleks koristeći se istom, za njih uobičajenom taktikom: detonacijom automobila bombe, nakon koje slijedi oružani napad.

Ranije je izvješteno kako su, prema riječima očevidaca, pripadnici grupe Al-Shabab napali su zatvor Godka Jili'ow, u istočnom dijelu Mogadishua, gdje se nalazilo i nekoliko pripadnika grupe Al-Shabab, javlja Anadolija.

Oni su, također, kazali kako su pobunjenici aktivirali nekoliko eksplozivnih naprava u automobilima prije nego što su provalili u zatvor.

Ubijeno osam napadača

Sigurnosni izvor ranije je kazao da je u borbama ubijeno osam napadača, dva civila i tri vojnika, te dodao kako se zatvor nalazi u blizini predsjedničke palače.

Mohamed Youssef, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova, kazao je da su napadači ubijeni prije nego što su uspjeli ući u zatvor.

Grupa Al-Shabab, koja je povezana s Al-Kaidom, u Somaliji je namjeravala nametnuti strogi oblik šerijatskog prava.

Pripadnici Al-Shababa su vladali većim dijelom južne Somalije od 2006. do 2011. godine, kada su ih mirovne snage Afričke unije istjerale iz glavnog somalskog grada Mogadishua.

Nasilje od 1991. godine

Nakon toga su protjerani i iz drugih većih urbanih centara u zemlji, no oni još drže dio somalskog teritorija.

Somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamoud najavio je početkom kolovoza kako će Afrička unija i Vladine snage pokrenuti novu vojnu operaciju protiv te grupe.

Somalija je zahvaćena nasiljem od 1991. godine, kada je izbio građanski rat u toj zemlji.

Izvor: Agencije