Al-Shabab odgovoran za bombu u somalijskom avionu

Postojala je namjera da svi u avioni budu ubijeni, potvrdio somalijski ministar (AP)

Pobunjenici somalijske grupe Al-Shabab preuzeli su odgovornost za eksploziju koja je napravila rupu u trupu somalijskog aviona prošle sedmice, a koji je uspio sigurno spustiti srpski pilot Vladimir Vodopivec.

“Al-Shabab je izveo ovaj napad u znak odmazde za zločine koje je počinila koalicija zapadnjačkih krstaša i njihovih obavještajnih agencija nad muslimanima Somalije”, navodi se u saopćenju do kojeg je došla Al Jazeera.

Avion somalijskog prijevoznika Daallo Airlines je 2. februara pretrpio incident, kad se nedugo poslije polijetanja iz Mogadiša došlo do eksplozije, u kojoj je poginuo jedan čovjek, a na trupu aviona je napravljena rupa.

Vodopivec je okrenuo letjelicu natrag ka Mogadišu i uspješno izveo prinudno slijetanje.

Izvori iz naoružane grupe saopćili su Al Jazeeri da je cilj napada bio avion Turkish Airlinesa, dodajući da su se odlučili za Daallo Airlines nakon što je turski avioprijevoznik otkazao let za prijestolnicu Somalije.

Objavljen snimak

Zvaničnici obavještajne agencije Somalije objavili su nedavno snimak na kom se vidi da je jednom od putnika dat laptop u kom je navodno bila skrivena bomba.

Nacionalna obavještajna i sigurnosna agencija (NISA) navela je da snimak kamere za nadzor otkriva da su dvojica muškaraca dala laptop osumnjičenom bombašu.

“Istraga i dalje traje, a oko 15 ljudi je dosad uhapšeno. Rezultati preliminarne istrage pokazuju da je bomba bila u laptopu koji je unio jedan od putnika”, izjavio je agenciji AFP neimenovani sigurnosni zvaničnik.

Somalijski ministar saobraćaja i avijacije, Ali Ahmed Jama, potvrdio je da je eksplozija bombe bila razlog što je avion u utorak morao da prinudno sleti u Mogadiš.

Prema njegovim riječima, potvrđeno je da je došlo do eksplozije bombe u avionu i da je postojala namjera da svi u avioni budu ubijeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije