Al-Shabab prijeti kenijskim biračima

Kenijski vojnici su 2011. izvršili invaziju na jug Somalije kako bi napali baze pobunjenika poslije niza ubistava i otmica na teritoriji Kenije (AP)

Pripadnici somalskog pobunjeničkog pokreta Al-Shabab, povezanog s Al-Kaidom, uputili su u srijedu upozorenje kenijskim biračima uoči općih izbora sljedeće sedmice, zaprijetivši “dugotrajnim, nemilosrdnim ratom”.

Al-Shabab je poručio da je Kenija bila sigurnija kada je upravljala susjednom južnom Somalijom, ali nije rekao za koga kenijski birači trebaju glasati 4. marta.

Kenijski vojnici su u oktobru 2011. godine izvršili invaziju na jug Somalije te napali baze pobunjenika poslije niza ubistava i otmica na teritoriji Kenije.

Oni su sada u sastavu snaga Afričke unije (AU) koje se bore protiv Al-Shababa.

“Ako izaberete vladu, budite spremni da snosite posljedice svojih postupaka, jer ćete ponijeti sav teret njenih gluposti”, naveo je Al-Shabab u saopćenju koje prenosi AFP.

Bez nagovještaja

U Keniji će 4. marta biti održani predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori. Nijedan od vodećih kandidata nije nagovijestio da bi povukao vojnike iz Somalije ako bi došao na vlast.

“Promjena političke klime u vašoj zemlji može biti ključna za bolju budućnost, budućnost koja podrazumijeva manje krvoprolića. Mi ćemo učiniti sve što bude potrebno za odbranimo svoju teritoriju od invazije”, poručio je Al-Shabab.

Pobunjenici su, također, upozorili da su oni “mudžahedini koji slave mučeništvo voljenih osoba, dok ostali žale zbog gubitka bliskih ljudi”.

“Mi smo muškarci koji nemaju šta izgubiti i mogu sve dobiti u borbi protiv vas”, dodao je Al-Shabab.

Al-Shabab je proteklih mjeseci izgubio dio teritorije, uključujući nekoliko ključnih gradova, povlačeći se pred snagama AU-a, somalskim i etiopskim vojnicima.

Izvor: Agencije