Oglasi

Al-Shabab protjerao Crveni križ iz Somalije

Islamistička organizacija optužuje organizaciju za distribuiranje zastarjele hrane i 'izdaju povjerenja' stanovništva.
Al-Shabab je optužio MKCK da distribuira hranu isteklog roka trajanja@HSMPress

Pobunjenici iz islamističke organizacije al-Shabab protjerali su Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) iz oblasti koje su pod njihovom kontrolom u južnom i centralnom dijelu te zemlje.

MKCK ima programe u Somaliji u posljednjih najmanje 30 godina, uglavnom pružanja medicinske pomoći.

Ova organizacija suspendirala je 12. januara distribuciju hrane za oko 1,1 milion ljudi u centralnom i južnom dijelu Somalije, ističući da su militanti blokirali isporuke u dijelovima zemlje pogođenim glađu.

Oružana islamistička grupa navodi u saopćenju da je "odlučila u potpunosti raskinuti ugovor" s MKCK-om, tvrdeći da je komitet dijelio zastarjelu hranu i "lažno optužio borce al-Shababa da sprečavaju distribuciju hrane".

MKCK ima programe u Somaliji u posljednjih najmanje 30 godina, uglavnom pružanja medicinske pomoći.

"MKCK je u više navrata izdao povjerenje lokalnog stanovništva", dodaje se u saopćenju.

Glasnogovornica MKCK-a za Afriku Anna Schaaf nije željela komentirati saopćenje militanata.

Ubijen ugledni novinar

U međuvremenu je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) pozvala u ponedjeljak međunarodnu zajednicu da od somalijskih vlasti zatraži da privedu pravdi osobe odgovorne za napade na novinare, nakon nedavnog ubistva novinara u Mogadišu.

Nepoznati muškarci ubili su Hassana Abdija Osmana, direktora Shabelle Media Network, ispred njegove kuće u naselju Wadajir u subotu navečer.

Navodno je umro na putu do bolnice.

Reporter, poznat po nadimku "Hasan Fantastic", drugi je ubijeni novinar u posljednjih šest sedmica u Somaliji.

Uprkos obećanjima Prelazne savezne vlade Somalije da će se istražiti ova ubistva, niko nije odgovarao za ovakva djela.

Nazanine Moshiri, dopisnica Al Jazeere iz istočne Afrike, koja je ranije intervjuirala Abdija, kaže: "On je bio izuzetno hrabar i govorio je pred kamerama Al Jazeere koristeći pravo ime ... on je, ustvari, rekao da ga nije bilo briga šta će mu se dogoditi… jednostavno je morao govoriti istinu."

Somalijske vlasti su saopćile kako istražuju ovo ubistvo.

"Brojni napadi na novinare u Somaliji dio su pokušaja da se prešute izvještaji o kršenju ljudskih prava od strane svih strana u sukobu u zemlji", rekao je Erwin van der Borght, direktor AI za Afriku.

"Uprkos obećanjima Prelazne savezne vlade Somalije da će se istražiti ova ubistva, niko nije odgovarao za ovakva djela."

"Vrijeme je da međunarodna zajednica preduzme konkretne mjere za borbu protiv nekažnjavanja ubistva novinara i drugih kršenja ljudskih prava u toj zemlji", dodaje Van der Borght.

Izvor: Al Jazeera i agencije