Al-Shabab sprema egzekuciju tajnog agenta

Denis Allex kidnapiran je prije tri godine (Reuters)

Somalska oružana grupa Al-Shabab, povezana s Al-Kaidom, saopćila je da se odlučila na egzekuciju francuskog špijuna, koji je kidnapiran prije tri godine, a koga su francuski komandosi neuspješno pokušali spasiti u subotu.

Francuski zvaničnici ranije su izvijestili da su muškarca pod kodnim imenom Denis Allex najvjerovatnje ubili pripadnici Al-Shababa, koji su ga oteli tokom pokušaja spasavanja u kojem su poginula dva francuska vojnika i 17 pripadnika oružane grupe.

Al-Shabab je u utorak izdao saopćenje u kojem se navodi da je “donesena jednoglaska odluka da francuski tajni agent Denis Allex bude ubijen”.

“Francuska je, pokušajem spasavanja, svojevoljno potpisala nalog za ubistvo Allexa”, navodi al-Shabab.

Bez promjene odluke

Visoki zvaničnik te grupe kazao je za AFP da je “Allexu izrečena presuda i ta odluka neće biti promijenjena”.

“Što se nas tiče, ovaj čovjek treba umrijeti”, kazao je.

Svjedoci su ranije kazali za Al Jazeeru da je osmero civila poginulo tokom razmjene vatre između boraca Al-Shababa i francuskih vojnika.

Glasnogovornik Al-Shababa rekao je za Al Jazeeru u nedjelju da su francuski vojnici napali kuću u Bulomareru, ali da su ih Al-Shababovi vojnici otjerali.

“Kad Francuzi nisu imali kuda, bombardirali su nas helikopterima”, rekao je Ali Mahmoud Rage.

“Francuzi su ubili više od 10 civila, uključujući žene, muškarce i starce”, dodao je. “Također, nisu uspjeli spasiti francuskog vojnika i on je i dalje u našim rukama.”

Izvori: Al Jazeera i agencije