Al-Sisi i zvanično predsjednik Egipta

Sjedinjene Američke Države pozvale su novoizabranog egipatskog predsjednika da nastavi s demokratskim reformama i da nova vlast bude transparentna.

Na prošlotjednim predsjedničkim izborima, na koje je izašlo 47 posto građana, bivši zapovjednik egipatske vojske Abdul-Fattah al-Sisi osvojio je 97 posto glasova.

I službeno je novi predsjednik Egipta. Netom nakon pobjede, izjavio je kako će se, zajedno s Egipćanima, posvetiti gradnji bolje budućnosti.

“Vrijeme je da radimo za bolju budućnost i stabilan Egipat”, rekao je egipatski predsjednik.

Pobjedu zasjenila slabija izlaznost

Proglašavajući konačne rezultate izbora, predsjednik Izbornog povjerenstva sudac Anwar Rashad al-Asi kazao je da je glasovanje bilo pošteno i transparentno te da može predstavljati uzor ostatku svijeta.

“Pobjednik izbora je Abdul-Fattah al-Sisi s osvojenih 96,9 posto glasova”, proglasio je.

Ipak, premoćnu pobjedu Al-Sisija pomalo je zasjenila izlaznost koja je bila znatno manja nego 2012. godine kada je za predsjednika izabran Muhamed Mursi.

Nakon višetjednih nemira u državi, bivši zapovjednik egipatske vojske predvodio je svrgavanje s vlasti prvog demokratski izabranog egipatskog predsjednika Mursija.

Tijekom izborne kampanje umirovljeni general rekao je da mu je cilj osvojiti 40 milijuna glasova, kako bi se time pred svijetom iskazala njegova popularnost i legitimnost izbora.

Al-Sisijev jedini protukandidat Hamdeen Sabahi prijavio je brojna kršenja izbornih pravila i naveo kako je protiv njegova izbornog stožera vođena kampanja zastrašivanja.

Za jedna spasilac, za druge uzurpator

Na ulicama Kaira ljudi slave njegovu pobjedu. Mnogi novog egipatskog lidera vide kao osobu koja je podijelila državu.

Dok njegove pristaše u njemu vide spasioca, protivnici ga optužuju da je uzurpirao vlast. Čovjek koji je rekao kako su mu najveći prioriteti sigurnost i stabilnost, suočit će se s velikim izazovima.

Nezaposlenost raste, proračunski deficit se povećava, a korupcija je posvuda raširena.

Al-Sisi je odbacio svaku mogućnost pomirenja s Muslimanskom braćom, što je izazvalo zabrinutost da će nastaviti provoditi represiju nad svojim protivnicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije