Al-Sisi izabran za predsjednika s 97 posto glasova

sisi-izbori
Opozicijske stranke i grupe, uključujući Muslimansku braću, gotovo u cijelosti bojkotuju izbore (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump “iskreno” je čestitao egipatskom predsjedniku Abdelu Fattahu al-Sisiju na reizboru, nakon što su objavljeni konačni rezultati po kojima je Al-Sisi osvojio 97 posto glasova.

Al-Sisi je i prethodni mandat osvojio s istim postotkom podrške, prenio je Reuters.

Odziv birača, međutim, bio je manji nego 2014. godine i iznosio je 41 posto.

Trump je u telefonskom razgovoru rekao Sisiju da Sjedinjene Američke Države žele ojačati strateške odnose i nastaviti koordinaciju u povodu ključnih pitanja, izvijestila je egipatska agencija MENA.

Glasnogovornica Bijele kuće Heather Nauert prenijela je kako je “SAD predan svom snažnom partnerstvu s Egiptom”, jednom od glavnih saveznika Washingtona na Bliskom istoku.

Opozicija bojkotovala izbore

Egipatska dijaspora glasala je prošle sedmice.

Al-Sisi, bivši komandant egipatske vojske, na izborima je imao gotovo sigurnu pobjedu jer su se svi ozbiljni opozicijski kandidati povukli iz izborne utrke, navela je britanska novinska agencija.

Egipatski predsjednik došao je na vlast 2013. godine vojnim udarom, a ovo mu je druga pobjeda na izborima, kojima je osigurao još četiri godine vladavine.

Jedini protivkandidat, koji je javno podržao Al-Sisija, ostvario je zanemariv broj glasova.

Opozicijske stranke i grupe, uključujući Muslimansku braću, gotovo u cijelosti bojkotuju izbore.

Treći izbori od 2013. godine

Predsjednički kandidat Moussa Mostafa Moussa, jedini protivkandidat aktuelnom predsjedniku Sisiju, u opozicijskim krugovima slovi za irelevantnog političara koga je vladajuća egipatska struktura instalirala kako bi se stvorio utisak konkurencije i izbornom procesu dala ta dimenzija legitimnosti.

Ovo su treći predsjednički izbori u Egiptu od 2011. godine, kad je s vlasti svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Na prvim izborima nakon pada Mubaraka 2012. bilo je 13 kandidata.

Izvor: Agencije