Al-Sisi položio zakletvu za drugi predsjednički mandat

Opozicija je bila pozvala Egipćane da bojkotiraju izbore nazvavši ih "farsom" (EPA)

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi položio je zakletvu u subotu pred parlamentom na drugi četverogodišnji mandat nakon pobjede na izborima u martu na kojima je osvojio 97 posto glasova.

Al-Sisi se natjecao zapravo bez konkurencije pošto su potencijalno opasni protukandidati ispali iz predsjedničke utrke ili im je kandidatura bila zabranjena.

Opozicija je bila pozvala Egipćane da bojkotiraju izbore nazvavši ih “farsom”.

Odziv birača bio je 41,05 posto.

Al-Sisi je svoj prvi predsjednički mandat osvojio 2014., godinu dana nakon što je predvodio svrgavanje s vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika u zemlji Mohameda Mursija.

Pad popularnosti

Prema ustavu, ovaj novi mandat bit će al-Sisijev zadnji zbog vremenskog ograničenja na najviše dva.

“Dopustite mi da obnovim naš sporazum i obvezivanje vama suočavanjem s izazovima i vođenjem dviju bitki: opstanka i izgradnje”, rekao je al-Sisi u parlamentu u kojemu sjedi 596 zastupnika.

Zadnjih mjeseci al-Sisijeva popularnost pala je kao posljedica oštrih ekonomskih reformi koje su pogodile većinu Egipćana. 

Tisuće islamista i sekularnih aktivista uhićene su u Egiptu otkako je Mursi svrgnut s vlasti pod optužbama za poticanje nasilja ili održavanje dopuštenih protesta. 

Pristalice al-Sisija kažu da je on vratio sigurnost Egiptu nakon nereda koji su slijedili poslije pobune 2011.

Izvor: Agencije