Al-Thani, kamen spoticanja za libijsku vladu

Zasijedanje libijske Vlade nacionalnog jedinstva (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Abdul Aziz Pasha

Iako je međunarodna zajednica dala svoje potpuno priznanje Vladi nacionalnog jedinstva na čelu sa premijerom Fayezom al-Sarrajom te ulasku Predsjedničkog savjeta u Tripoli, vlada Abdullaha Al-Thanija, koja je proistekla iz raspuštenog Predstavničkog doma i kontrolira istok zemlje, odbija predati vlast i uvjetuje da Vlada nacionalnog jedinstva dobije povjerenje od Predstavničkog doma.  

Nakon signala predsjednika Predstavničkog doma Aguila Saleha da će povjerenje Vladi nacionalnog jedinstva biti dato nakon nekoliko sedmica, javljaju se mnoga pitanja o stvarnim razlozima koji se kriju iza odbijanja Al-Thanijeve vlade da preda vlast. Pored toga, postoje i nagađanja o budućem stavu komandanta vojske Predstavničkog doma, penzioniranog generala Khalife Haftara, prema Vladi nacionalnog jedinstva.   

U vrijeme kada političari naglašavaju da Al-Thanijeva vlada odugovlači da preda vlast kako bi mogla pokupiti političke poene od onih koji stoje iza nje, drugi smatraju da je predaja vlasti samo pitanje vremena, jer se čeka na davanje povjerenja Vladi nacionalnog jedinstva od strane Predstavničkog doma. Tu je i mišljenje onih koji ne vjeruju u stvarno postojanje Al-Thanijeve vlade na terenu, te da će ona predati vlast.
  
Po pitanju generala Haftara, pojedini analitičari naglašavaju da je on još bitan faktor u trenutnom sukobu u Libiji, stoga je nužno postići dogovor o pomirenju s njim u zamjenu za to da ostane u narednom periodu. Drugi opet smatraju da Haftar neće priznati politički sporazum koji ga udaljava sa pročelja vojne institucije, na što upućuju i njegove otvorene izjave da će nastaviti ići istim stopama. 

Uvjetovana predaja

Politički analitičar Mohammed Ismail smatra da Al-Thanijeva vlada neće predati vlasti sve dok Predsjednički savjet ne ispuni uvjete federalista, koji se zalažu za primjenu federalnog sistema u državi i koaliciju nacionalnih snaga na čelu sa Mahmoudom Jibrilom, s obzirom na to da je „Vlada formirana po sistemu kvota između njih.“

Ismail za Al Jazeeru kaže da federalisti i koalicija Alijansa nacionalnih snaga odbacuju Vladu nacionalnog jedinstva jer ona isključuje federaliste i ne ispunjava želju Alijanse koja uvjetuje prisustvo al-Sarraja i njegove vlade, u pokušaju pružanja zaštite snagama koje Alijansa ne želi u vlasti.   

Ismail, koji je bivši glasnogovornik vlade Nacionalnog spasa, predviđa da Haftar neće poštovati vladu Nacionalnog jedinstva jer ga član 8. političkog dogovora otvoreno isključuje. Naglasio je da će, čak i ako Vlada nacionalnog jedinstva dobije povjerenje raspuštenog Predstavničkog doma, Haftar nastaviti ono na čemu je bio do sada, što će međunarodna zajednica zanemariti. 

Rasprave o Haftaru

S druge strane, bivši član Prelaznog vijeća Mohktah al-Jidal smatra da svijet trenutno ne priznaje Al-Thanijevu vladu, i da jedino priznaje Vladu nacionalnog jedinstva. Prema njegovim riječima, Al-Thani će predati vlast onda kada Vlada nacionalnog jedinstva dobije povjerenje Predstavničkog doma.

Al-Jidal dodaje da, ako Haftarove snage učine iznenadan potez i usmjere se prema Sirtu kako bi osigurali naftne luke, stav zastupnika koji se protive Vladi nacionalnog jedinstva postat će još oštriji nego do sada, a to je karta na koju Hafter igra.   

Naglasio je da će Haftar na kraju pristati na Vladu nacionalnog jedinstva i to kada dođe do ukidanja člana 8. i izmjene Ustavne deklaracije. Ukoliko se to ne desi „onda ćemo doći do tačke kojoj teži Kobler, a to je balans između Al-Swehlijevog i Haftarovog ostanka ili njihovog zajedničkog odlaska .“ 

Politički analitičar Ezzedin al-Aqeel naglašava da je Al-Thanijeva vlada postala „poput mrtvaca koji se raspada“ i da ona nema nikakav značaj za situaciju u Libiji, osim u pogledu finasijske korupcije u koju je umiješana. Dodaje da je Al-Thamijeva vlada potpuno nesposobna upravljati bilo kakvom strategijom, a da ne govorimo o onim velikim strategijama, kao što je rad na obaranju političkog dogovora i Vlade nacionalnog jedinstva.

Ezzedin al-Aqeel dodaje da je Haftar bitan i značajan faktor u libijskom sukobu, te da postoje aranžmani sa velikim zapadnim silama kao uvod da se Haftaru dodijeli uloga u izgradnji libijske armije. Skrenuo je pažnju i na Haftarove izjave u intervjuu za egipatski list Al-Ahram u kojima se protivi ideji uspostavljanja Vojnog vijeća koje bi apsolutno upravljalo državom, zatim prijeti zastupnicima u Parlamentu da će uništiti politički proces, kao i da je izrazio svoju spremnost da prizna Vladu nacionalnog jedinstva kada dobije povjerenje Predstavničkog doma.  

Izvor: Al Jazeera