Al Thani: Ušutkivanje Katara neće riješiti probleme na Bliskom istoku

Katarski ministar vanjskih poslova Muhammed bin Abdulrahman Al-Thani u Londonu je govorio o diplomatskoj krizi u Zaljevu.

„Katar se protivi nasilnom ekstremizmu, koji je prijetnja cijelom čovječanstvu. Međutim, ono što druge države ne shvataju jeste problem imenovanja političkih protivnika teroristima samo kako bi ih ušutkali bez obzira na njihove agende. To je neopravdano i ne rješava probleme. Ne samo da je nemoralno već i pogoršava problem, tjerajući više ljudi u radikalizam, te odvraća pažnju od istinske borbe protiv terorizma. Zabrinuti smo kako termin ‘terorizam’ može postati ispolitiziran nakon ove krize“.

Al-Thani je rekao da su ta pitanja suština problema i razlog razmirica sa susjedima. Dodao je kako su vidjeli da se mladići bez nade u bolje sutra okreću nasilju u ime džihada.

„Gledali smo kako svijet krivi islam za to. Kao što je katarski emir rekao, problem nije islam, već beznadnost. Uzroci te beznadnosti prečesto su vlade koje ne ispunjavaju potrebe svog stanovništva. Znam da se ova poruka neće svidjeti nekim našim susjedima. Ali na Bliskom istoku postoje ozbiljni problemi, a ušutkivanje Katara neće ih riješiti“.

Al Jazeera informiše Arape

„Mi nismo demokratija. To je fakt i ne tvrdimo drugačije. Ali naš sistem konsultativne monarhije uživa široku i entuzijastičnu podršku našeg naroda. Uspostavlja i sistem u kojem dobijamo povratne informacije o našim politikama. To je razlog zašto Katar nije bio alarmiran arapskim ustancima 2011. To je razlog zbog kojeg se katarska vlada, za razliku od naših susjeda, nikada nije osjećala ugroženom Arapskim proljećem“, dodao je al Thani.

To je bio razlog za otvaranje vrata političkim grupama, bez obzira slagali se s njima ili ne, rekao je Al-Thani, dodajući:

„Zato Al Jazeera, kao nezavisna medijska grupa, pomaže u informisanju Arapa i svijeta o društvenim, političkim i ekonomskim tokovima u regiji. Al Jazeera je kritikovala sve države, uključujući i Katar, ugošćavajući različita mišljenja na dnevnoj bazi. Takvo što ne postoji nigdje drugo u regiji. Naši susjedi vide promjene i one koji se za njih zalažu, kao i one koji o njima informišu kao prijetnju i brzi su kada treba bilo koga ko se protivi njihovoj vladavini označiti kao teroristu“, zaključuje Al-Thani.

U međuvremenu, ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta sastaju se u Kairu. Tema je katarski odgovor na 13 zahtjeva koje su toj zemlji uputili krajem prošlog mjeseca.

Istovremeno, njemački šef diplomatije Sigmar Gabriel u posjeti je Kuvajtu. Prethodno je boravio u Saudijskoj Arabiji, Emiratima i Kataru. Gabriel podržava kuvajtske diplomatske napore i poziva na rješenje krize.  

Izvor: Al Jazeera