Alarmantan stepen zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini

Nedavno izlijevanje amonijaka u fabrici sode u Lukavcu izazvalo je veliku zabrinutost. Problem je brzo riješen bez većih posljedica, ali je otvorio pitanje svakodnevne zagađenosti zraka. Upravo tih dana Lukavac je imao najzagađeniji zrak u Bosni i Hercegovini. Kao rješenje za to industrijsko područje potrebne su dugoročne mjere.

Enes Hajro svoje dijete nije doveo u vrtić. Kaže kako su izostanci česti, a na djeci se, tvrdi, najbolje vide posljedice života sa zagađenim zrakom.

“Svi naši zagađivači okolni pojačaju proizvodnju u toku noći kad to nije vidljivo. Djeca to osjete. Bude se, imaju napade kašlja, čak i povraćanja. I onda morate voditi raznoraznim ljekarima da pokušate ublažiti”, rekao je Enes Hajro, roditelj djeteta iz vrtića.

Mjerna stanica nalazi se tik uz vrtić. Podatke zabrinuto očitavaju članovi Foruma za zaštitu okoliša iz Lukavca. Udišu najzagađeniji zrak u Bosni i Hercegovini, kažu brojke. Pri svakom izlasku to i osjete.

“Kad nema strujanja, to je užasno. Mi bismo morali da nosimo maske. Međutim, niko nikoga ne upozorava na to jer nemamo ni jedno tijelo koje bi moglo upozoriti građane da se moraju štititi od zagađenja zraka”, navodi Zejnil Suljkanović iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac.

Problem je iz godine u godinu sve veći.

“Tri su velika onečišćivača zraka na području Lukavca te niz manjih. U zimskim danima koncentracija čestica u zraku deset je puta veća od dopuštene. U pojedinim danima zna biti i do 40 puta veća”, javlja reporter Al Jazeere Ivan Pavković.

Ne postoje, međutim, konkretni pokazatelji, barem tako tvrde u općini, ko zrak najviše zagađuje, pa nema ni sankcija ni mjera. Traže kontinuirano praćenje i registar zagađivača.

“Da bismo mi kvalitetno reagovali prema zagađivačima, mi to moramo, kako kažu pravnici, dokazati izvan svake razumne sumnje. Mi sad imamo situaciju u kojoj mogu upirati prstom jedni u druge i objektivno ne možemo praviti program bez te mjere”, kazao je Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

Velika smrtnost stanovništva

Da će mjere biti nužne upozoravaju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

“Mi spadamo na neslavno drugo mjesto u svijetu, čak daleko ispred Kine, koja je na šestom mjestu, gdje imamo stopu smrtnosti 232 smrtna slučaja na 100.000 stanovnika usljed aerozagađenja”, kaže Zvjezdan Karadžin, profesor Univerziteta u Tuzli.

Bosna i Hercegovina je, podsjeća ovaj okolinski stručnjak, izradila nacionalni program, koji treba provesti do 2030.

“Moramo smanjiti emisije sumpordioksida za preko 90 posto, azotnih oksida za 60 posto i čestičnih materija za nekih 90 posto”, navodi Karadžin.

To će iziskivati velika ulaganja, rezove i vrijeme. Trenutno, utjecaj zagađenja na građane, npr., u Lukavcu, nije poznat jer nikad nije istražen. Ali zato postoje pokazatelji što se tiče radnika u preduzećima koji ukazuju na povećan broj malignih oboljenja.

Izvor: Al Jazeera