Alarmantni podaci o reproduktivnom zdravlju

Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju uvedeno u deset vojvođanskih škola pionirski je poduhvat u Srbiji, a pokrenut je sa idejom da spreči polno prenosive bolesti, adolescentske trudnoće i, kasnije, sterilitet. U vojvođanskoj Vladi planiraju da taj program sledeće godine ponude kao novi obavezan predmet u školama širom Srbije.

Srednjoškolci u Srbiji u proseku postaju seksualno aktivni u 16. godini, a od njih petoro, sa kojima je ekipa Al Jazeere razgovarala u jednom školskom dvorištu, troje poznaje vršnjake koji su već postali roditelji ili imali abortus.

“Imamo dobru saradnju sa našim apotekama u okruženju i dešavalo se vrlo često da te mlade zaposlene radnice zovu školu da nas opomenu da je veliki broj devojaka koje kupuju te pilule za dan posle”, upozorava Ljiljana Pižurica, pedagog u karlovačkoj Gimnaziji.

Računajući da je bolje blagovremeno reagovati, Karlovačka gimnazija postala je jedna od dest škola u Vojvodini koja učenicima nudi opciju seksualnog obrazovanja. Apsolventi medicine i psihologije odgovaraju na njihova pitanja i uče ih kako da spreče rizično ponašanje.

Informacije iz medija

Istraživanje sprovedeno u Vojvodini 2008. godine pokazalo je da svega pet odsto mladića i 11 odsto devojaka o tome razgovara sa roditeljima, a o reproduktivnom zdravlju informišu se najčešće iz medija.

“Prema zvaničnoj statistici, u Srbiji se godišnje obavi oko 20.000 abortusa. Nezvanično, taj broj je i do sedam puta veći. Procena lekara je da svaka 12. žena uzrasta od 15 do 49 godina na taj način prekine neželjenu trudnoću”, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

U novosadskom Savetovalištu za mlade, gde već 10 godina rade sa adolescentima, kažu da je nivo njihovog  neznanja o reproduktivnom zdravlju frapantan.

“Oni nisu svesni ni kada je pravo vreme, odnosno kada postoji fizička zrelost za stupanje u intimne odnose. Da postoje polne bolesti koje se prenose seksualnim putem, to isto deca ne znaju, kao i to kolike posledice mogu da budu kobne po zdravlje”, kaže Branislava Stanimirov iz Savetovališta za mlade u Novom Sadu.

Seksualno obrazovanje u školama

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu dugo je bio usamljen u pokušajima da seksualno obrazovanje uvede u škole, a ultradesničarske grupe danas ih optužuju da propagiraju homoseksualizam i uništavaju porodicu te na škole vrše pritisak da odustanu od programa.

Za njegove autore to nije opcija, naprotiv. Kada u junu naprave analizu rezultata, planiraju da program ponude i republičkom Ministarstvu prosvete.

“Mislim da je snaga tih argumenata koje ćemo imati u praksi sa decom najveća snaga i najveći vetar u leđa ovoj inicijativi i zbog toga smo se odlučili da prvo uradimo ovaj pilot projekat od godinu dana primene”, ukazuje Marinika Tepić iz Vlade Vojvodine.

Ovo nije političko, nego pitanje javnog zdravlja, kažu u vojvođanskoj Vladi te se nadaju da će srednjoškolci u Srbiji od sledeće godine biti informisani poput svojih vršnjaka u brojnim zapadnoevropskim zemljama.

Izvor: Al Jazeera