Alarmantno zagađenje u Beogradu, Obrenovcu i Pančevu

Dok Beograđani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, doktori savjetuju da hronični bolesnici izbjegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim satima i tokom večeri (Al Jazeera)

Prema jutrošnjim rezultatima mjerenja kvaliteta zraka, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu. Ovi podaci objavljeni su na internetskoj stranici Agencije za zaštitu životne sredine iz Srbije.

Kako pišu Večernje novosti, u općini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrijednost i prešla u “crvenu zonu”. Sudeći prema podacima nadležne agencije, prašina i smog ispunili su centralni dio prijestonice Srbije. Najzastupljeniji su dušikovi oksidi, odnosno ispušni plinovi iz automobila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad, navodi list.

Oblak prašine i štetnih materija nadvio se i nad Obrenovcem. Termoelektrane “Nikola Tesla” A i B, koje rade punom parom, ispuštaju u atmosferu i ugljikov dioksid. Ovo sjedinjenje stvara se i na ulicama ovog grada usljed sagorijevanja goriva i u domaćinstvima zbog loženja vatre. Zato su koncentracije ugljikovog dioksida premašile normalne vrijednosti.

Oporo je i u Pančevu, gdje je također zabilježeno zagađenje zraka. Sugrađani već kod Pančevačkog mosta mogu osjetiti naglu promjenu jer se tamo “teže” diše. Zračni pritisak posljednjih je dana bio povišen, a u srijedu je dostigao vrijednost od 1.040 milibara, dok normalan iznosi 1.013.

Problemi zbog grijanja

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominje kako nema razloga za paniku.

“Poboljšava se situacija u odnosu na prethodne dane zbog vetra. Inače, u zimskom periodu zagađenja su češća u odnosu na letnje mesece”, kaže Šoštarić.

U ovom periodu godine, zbog sezone grijanja, kada se upale toplane širom grada, ali i individualna ložišta, smještena uglavnom na obodu prijestonice Srbije, zrak prezasite štetne čestice.

Dok Beograđani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, doktori savjetuju da hronični bolesnici izbjegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim satima i tokom večeri, piše B92.

Izvor: Agencije