Albanci spriječili liturgiju u srušenoj crkvi na Kosovu

U pokušaju da otvori put, policija je koristila suzavac i uhapsila 13 osoba dok je jedan pripadnik policije povrijeđen tokom sukoba (Tanjug)

Specijalne jedinice kosovske policije sukobile su se sa skupinom Albanaca, mještana sela Mušutište nedaleko Suve Reke, koji su blokirali put kako bi onemogućili raseljenim Srbima da služe liturgiju na temeljima porušene crkve.

U pokušaju da otvori put, policija je koristila suzavac i uhapsila 13 osoba dok je jedan pripadnik policije ozlijeđen tokom sukoba.

Mještani kažu da neće dozvoliti povratak raseljenih Srba sve dok se, poručuju, ne sudi svim onima koji su počinili zločine tokom rata nad albanskim stanovništvom u tom selu.

Gotovo 150 raseljenih Srba nalazilo se u tri autobusa i čekalo je rasplet situacije, ali su se nakon četiri sata čekanja morali vratiti natrag.

Srbi vraćeni natrag

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić izjavio je da je zabrinut što, iako se znalo da će do blokade doći, nije učinjeno ništa. Po njemu, to se nije smjelo dozvoliti.

“Bićemo uporni i sa ovim ljudima, ne samo danas, već i u narednom periodu, jer želimo da na taj način pošaljemo poruku da jesmo za suživot i mir i da Kosovo i Metohija bude mjesto na kojem će Srbi, Albanci i svi ostalli građani, uživati ista prava i živjeti u miru slobodno”, poručio je Jevtić.

Kosovski Srbi su u autobusima, udaljenim desetak kilometara od mjesta sukoba policije i prosvjednika, čekali na prolaz. U pratnji policije vraćeni su natrag.

Izvor: Al Jazeera i agencije