Albanija i Srbija žele jedinstveno tržište

Sastanak Čadeža i Rame je nastavak dijaloga predstavnika Srbije sa čelnim ljudima vlada regije na Zapadnom Balkanu (Twitter)

Predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je danas u Tirani sa premijerom Albanije Edijem Ramom o stvaranju jedinstvenog tržišta Srbije i Albanije, kao prvom koraku ka stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta, prenosi agencija Tanjug.

Sastanak Čadeža i Rame je nastavak dijaloga predstavnika Srbije sa čelnim ljudima vlada regije na Zapadnom Balkanu, a u cilju stvaranja jedinstvenog ekonomskog područja zemalja regije.

„Sa premijerom Edijem Ramom i ministrom finansija Albanije razgovarali smo na različite teme regionalnog ekonomskog razvoja i povezivanja naših ekonomija u regionu. Ono što mislim da je najvažnije danas, a to je da stvorimo jedinstveno ekonomsko područje na Balkanu. Hajde da taj proces ubrzamo, hajde da krenemo sa zajedničkim jedinstvenim tržištem između Srbije i Albanije”, kaže Čadež.

Puno posla pred vladama

Stvaranje zajedničkog tržišta, ocjenjuje on u izjavi za Tanjug, privrednici Srbije i Albanije vide kao veliku mogućnost za razvoj svog posla.

Podsjeća kako je 2017. godine najveći rast u obimu robne razmjene sa svijetom, Srbija upravo imala sa Albanijom.

Čadež kaže kako je odluka o stvaranju jedinstvenog tržišta između dvije države na vladama tih zemalja i kako ima još puno posla da bi se ova ideja realizirala.

Stvaranje zajedničkog tržišta su koraci koji mogu ubrzati dalji proces regionalnog povezivanja, smatra prvi čovjek Privredne komore Srbije.

„Stvaranje jedinstvenog tržišta je ozbiljan posao. Ukoliko to politika želi, to znači rad svih onih institucija i agencija na tome da se jedan ekonomski prostor stvori u kojem će vladati jedinstvene procedure i pravila kada je u pitanju ekonomija“, dodao je.

“Magični datum”

Na ovom poslu, podršku regiji daje i Eurokomora (Eurochambres) koja želi da Srbija i Albanija što prije postanu članice Evropske unije.

Predsjednik Eurokomore Christoph Leitl kazao je za Tanjug kako je 2025. godina, koja se spominje kao datum kada bi Srbija mogla pristupiti EU-u, „magičan datum“, ali da je moguće „magiju i snove pretvoriti u realnost“.

„Ekonomija može mnogo doprinijeti tome definirajući konkretne korake i omogućavajući kompanijama da se takmiče na jednom tržištu. To nije lako, to je izazov“, napominje Leitl.

Izvor: Agencije