Albanija izglasala izbacivanje kriminalaca iz politike

Dvojica zastupnika Socijalističke stranke premijera Edija Rame dala su ostavku prije nego je zakon izglasan (AP)

Rijetko viđenim konsenzusom u albanskoj polariziranoj politici tamošnji parlament izglasao je da se iz politike i državne uprave izbace svi s kriminalnim dosjeom, izmamivši tako pohvale zapadnih partnera.

U 25 godina bolne tranzicije Albanije iz komunizma, politička i kriminalna moć često su išle ruku pod ruku, a neki su kriminalci ušli i u parlament, prenose agencije.

Dvojica zastupnika Socijalističke stranke premijera Edija Rame dala su ostavku prije nego je zakon izglasan, tvrdeći da su nevini, izvijestila je agencija Hina.

Trebala je cijela godina teških pregovora s Evropskom unijom, kojoj se članica NATO-a Albanija želi pridružiti, i Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se osiguralo da svako osuđen za kriminal u zemlji i inozemstvu bude izbačen iz Parlamenta. Neki su sve donedavno uspješno krili tu činjenicu.

Pohvale izglasavanju

EU i SAD pohvalili su izglasavanje, a Washington je rekao kako je to “najoštriji zakon u Evropi protiv kriminalaca u politici” i “hrabar korak u smanjenju utjecaja kriminalnih elemenata u zemlji”.

EU je pozvao na međustranački dijalog kako bi se reformiralo pravosuđe, što je sljedeći korak na putu ka Uniji.

Smatra se da su albansko pravosuđe korumpirali poslovni ljudi, stranci i obični građani.

Antivladini protesti

Tokom održavanja parlamentarne sjednice u četvrtak antivladini demonstranti su gađali jajima policijsku barikadu ispred zgrade te albanske institucije.

“Na protestima koje je organizovala najveća opoziciona stranka u Albaniji Demokratska partija Lulzima Bashe čula se salva kritika, ali i poneka uvreda na račun vlade i, posebno, premijera Edija Rame. Protest je trajao nekoliko sati u vreme dok je u parlamentu trajala rasprava o budžetu za narednu godinu. Istovremeno, najavljena je serija protesta kojima je osnova ekonomija”, javio je Al Jazeerin reporter Stefan Goranović.

Tokom protesta nije bilo ozbiljnijih sukoba, ali su neprestano prema policijskoj barikadi letjela jaja.

Policija nije bila opremljena za razbijanje demonstracija.

Izvor: Al Jazeera i agencije