Albanija još čeka ‘pravi’ stadion

Po završetku kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu ove godine, Bosna i Hercegovina i Hrvatska zadovoljne su ne samo plasmanom, nego i milionskim novčanim premijama za učestvovanje. Drugim zemljama regiona nedostajalo je malo sportske sreće.

Međutim, Albaniji nedostaje mnogo više od toga – stadion. Naime, postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju uslove Svjetske i Evropske nogometne federacije. Situacija koju Albanci planiraju što prije promijeniti.

Stadion “Kemal Stafa” u Tirani je neuslovan i prihvatljiv samo pod uslovom da se planira gradnja novog. Uz taj ultimatum, FIFA je Albaniji dozvolila igranje internacionalnih utakmica. Novi stadion će biti izgrađen, ali kako, gdje i šta – opcije su o kojima se još razmatra.

“Ako pogledate FIFA-in pravilnik i uporedite s našim nacionalnim stadionima, mogu reći da zadovoljavamo samo 15 posto od traženog”, rekao je Ardian Cani, vođa ovog projekta.

Do kraja februara Albanija mora donijeti odluku hoće li sama graditi stadion, ili će prihvatiti ponude koje su na sto postavile po jedna francuska i italijanska kompanija.

Zastarjela infrastruktura

Italijani su dizajnirali postojeći stadion, čija je gradnja počela 1938. godine, a završena nakon Drugog svjetskog rata. Međutim, brojni međunarodni timovi koji su igrali utakmice u Tirani žalili su se na zastarjelu infrastrukturu.

Bivši selektor nogometne reprezentacije Albanije Astrit Hafizi teško je prihvatao kritike i žalbe gostujućih kolega.

“Mi smo jedina zemlja koja nema pristojan stadion. Imali smo mnogo problema s gostujućim selekcijama. Mislim da bi novi stadion bio odlična ideja. Nema veće radosti za ljubitelje nogometa od toga da utakmice gledaju u humanim uslovima”, kaže Hafizi.

Novi stadion kapaciteta 22.000 posjetilaca trebao bi koštati blizu 48 miliona eura. Za sada je osigurana trećina tog iznosa. Gradnja bi trebala početi u martu naredne godine, a ako sve bude teklo po planu, stadion će biti spreman u maju 2017. godine.

Izvor: Al Jazeera