Albanija optužila UEFA-u za ‘dvostruke standarde’

UEFA je registrirala prekinuti susret u Podgorici službenim rezulttaom 3:0 u korist Rusije (Arhiva)

Nogometni savez Albanije optužio je Evropsku nogometnu asocijaciju za dvostruke standarde u odluci da Srbiji dodijeli pobjedu službenim rezultatom u prekinutoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Utakmica između Srbije i Albanije, odigrana 14. oktobra prošle godine u Beogradu, prekinuta je pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad stadiona Partizana pojavio dron sa zastavom “velike Albanije”, a nakon toga su uslijedili incidenti.

Albanci su odbili igrati nastavak utakmice, jer su gostujuće igrače napali huligani, koji su uletjeli u teren iz publike.

Prekid u Podgorici

UEFA je kasnije registrirala meč službenim rezultatom 3:0 za Srbiju, ali joj je istovremeno oduzela tri boda, zbog toga što su domaći navijači utrčali na teren i pravili incidente.

Srbiji je još određeno da dvije utakmice igra bez prisustva navijača, a oba nacionalna saveza kažnjena su novčano sa po 100.000 eura.

Pozivajući se na nedavnu odluku povodom prekinute utakmice Crna Gora – Rusija, Nogometni savez Albanije smatra da “UEFA ne primjenjuje iste standarde presude” u dva slučaja, prenosi AP.

UEFA je u srijedu registrirala prekinuti susret u Podgorici službenim rezulttaom 3:0 u korist Rusije i naložila Crnoj Gori da dvije utakmice u kvalifikacijama za EURO igra pred praznim tribinama, nakon incidentnog ponašanja domaćih navijača.

Susret kvalifikacione grupe G na stadionu u Podgorici prekinut je 27. marta već u prvom minutu, nakon što je ruski golman Igor Akinfejev pogođen sa tribina bakljom u glavu.

Žalbe u Lozani

On je prebačen u bolnicu, gdje su mu dijagnosticirane opekotine na vratu i blaži potres mozga.

Uprkos tome, sudija je, poslije dužih konsultacija, odlučio da se meč nastavi, a definitivno ga je prekinuo u 68. minuti, nakon ponovljenog incidenta crnogorskih navijača, koji su tvrdim predmetom pogodili protivničkog igrača Dmitrija Kombarova.

Nogometni savezi Srbije i Albanije uputili su žalbe međunarodnom Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, nakon što je UEFA prethodno odbila njihove žalbe na izrečene kazne, a konačna odluka tim povodom trebala bi biti poznata do kraja ovog mjeseca.

Izvor: Agencije