Albanija uslovljava ulazak Makedonije u NATO

Rama: Nažalost, u Kumanovu su riječi "terorizam" i "albanski" korištene zajedno u nastojanju da se ova etnička grupa označi kao teroristička (Anadolija)

Albanija će dati podršku pristupanja Makedonije NATO-u tek kada u potpunosti bude poštovala Ohridski sporazum, izjavio je danas albanski premijer Edi Rama na regionalnom ministarskom sastanku o borbi protiv terorizma.

Albanija je, nakon Grčke, druga država iz regije koja je odlučila odrično odgovoriti na zahtjev Skoplja da Makedonija postane članica Sjevernoatlantske alijanse (NATO), prenose makedonski i albanski mediji.

Ovo je danas najavio premijer Albanije Edi Rama u Tirani, gdje je prvi put govorio o „osveti“ albanskih vlasti prema susjednoj Makedoniji, kazavši kako njegova država ne namjerava pristati na pridruženje Makedonije NATO-u ukoliko Ohridski sporazum ne bude proveden u potpunosti.

Tokom govora na sastanku regionalnih ministara u borbi protiv terorizma, na kojem je učestvovalo nekoliko ministara vanjskih poslova evropskih država, Rama se zadržao na nedavnim dešavanjima u Kumanovu i govorio o aspiracijama Skoplja da postane dio Alijanse.

„Nažalost, u Kumanovu su riječi terorizam i albanski korištene zajedno u nastojanju da se ova etnička grupa označi kao teroristička. To je neprihvatljivo, ne samo za nas već i za Vladu Makedonije. U toj državi mora biti jasno da Albanci ostaju bitan igrač za postojanje države“, kazao je Rama.

Miješanje termina

„Ništa nam se opasnije ne može desiti u borbi protiv terorizma od korištenja termina teroristički za rješavanje drugih problema. Miješanje ovih termina za nas je neprihvatljivo, kao i teror koji su doživjeli nevini stanovnici Kumanova. Svi želimo stabilnu Makedoniju, a ne nenaseljivu. Želimo Makedoniju kao dio NATO-a, ali ne kao državu pod vojnom vladavinom. Makedonija ne može postati dio NATO-a bez ispunjavanja Ohridskog sporazuma.“

Pitanje imena države Makedonije, koja se u zvaničnim kanalima navodi kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, do sada je sprečavalo Skoplje da postane dio NATO-a.

Albanija je dio Alijanse od 2009. i ima pravo veta, kao i svaka druga članica najveće vojne organizacije na svijetu.

Izvor: Agencije