Albanska zastava na Kosovu za Guinnessa

Stogodišnjica proglašenja nezavisnosti Albanije obilježava se i na Kosovu. Tim povodom napravljena je najveća albanska zastava, za koju se očekuje da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda.

“Jašući na konjima, krenuli su prema albanskom gradu Valoni. Cilj im je da tamo stignu do srijede”, izvještava Avni Ahmetaj sa obilježavanja na Kosovu. 

Artan Mjekiqi, organizator, kaže: 

“Idemo na konjima zato što je prije sto godina Isa Boletini, zajedno sa ostalim ratnicima, na isti način pošao prema Valoni, da proglasi nezavisnost Albanije.”

Od zrna graha

Ove godine nezavisnost Albanije se na Kosovu obilježava na različite načine, od kojih su neki veoma originalni, poput najveće albanske zastave ikada napravljene.

I to od zrna graha. Recept je jednostavan, 400 kilograma graha, odnosno blizu milion i po zrna, smjesti se u 62 kvadratna metra, oblikovana kao dvoglavi orao koji krasi albansku zastavu. Dovoljno za Guinnessovu knjigu rekorda.

“Do sada je najveći mozaik od graha napravljen u Kini 2009. i bio je površine 60 kvadratih metara. Ovaj mozaik je tri kvadratna metara veći, tako da mogu potvrditi da je ovo novi Guinnessov rekord. Čestitam”, kaže Annabel Lawday iz Guinnessove knjige rekorda. 

Iako se ne kandiduju za Ginisa, ljudi poput Gjergja Filipaja pozvali su svoje sunarodnike da puste brkove. Inspiraciju su pronašli u historiji.

Gjergj Filipaj, građanin Prištine, kaže:

“Odlučili smo da pustimo brkove, u znak sjećanja na ljude koji su prije 100 godina proglasili nezavisnost Albanije, a zna se da je većina njih imala brkove. Ipak, najvažnija stvar je da imamo motiv da uživamo u slavljenju ovog događaja za sve Albance.”  

Nove uniforme

Nedaleko od centra Prištine počasni stroj Kosovskog zaštitnog korpusa. Prvi put, u ponovno dizajniranim uniformama, stali su pred najviše zvaničnike Kosova.

Atifete Jahjaga, predsjednica Kosova, govori: 

“Sretna vam vaša nova uniforma, hvala vam puno svima za doprinos… Treba da budete ponosni na vaša dostignuća. Narod Kosova je ponosan na vas.”

Proslava stogodišnjice nezavisnosti Albanije nastavlja se u utorak, kada će biti otvoren autoput Priština – Tirana.

Izvor: Al Jazeera