Albanski drugi službeni jezik u Makedoniji

Predsjednik Makedonije je dva puta odbio potpisati Zakon u jezicima (EPA)

Predsjednik Sobranja Talat Xhaferi potpisao je u ponedjeljak navečer Zakon o jezicima, kojim albanski postaje službeni jezik, pored makedonskog, te ga poslao u Službeni glasnik na objavu.

Xhaferi je na svom profilu na Facebooku objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom jeziku: “Zakon o upotrebi jezika i u Službenom glasniku“. 

Zakon o jezicima, koji je usvojen prije godinu dana, poslan je u Službeni glasnik bez potpisa predsjednika Makedonije Đorga Ivanova, koji ga odbija potpisati jer smatra da je protiv Ustava, prenosi Beta.

Vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani rekao je kako se očekuje da Zakon o jezicima odmah bude objavljen u Službenom glasniku Makedonije. 

Zakon izglasan u januaru 2018.

“To znači da Talat Xhaferi od sada sjednice parlamenta može voditi na albanskom jeziku”, kazao je Osmani, koji je, kao i Xhaferi, član Demokratske unije za integracije, albanskog partnera Socijaldemokratskog saveza Makedonije u aktuelnoj Vladi.

Predsjednik Makedonije je dva puta odbio potpisati Zakon o upotrebi jezika, koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO-DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO-DPMNE saopćila je da je objavljivanje Zakona o jezicima u Službenom glasniku bez potpisa predsjednika države “krivično djelo, koje ne zastarjeva i za koje sljeduje kazna zatvora”.

Izvor: Agencije