Albanski premijer: Račun zahvale za Xhaku i Shaqirija

Xhaka (na slici) i Shaqiri rukama su gestikulirali izgled dvoglavog orla, albanskog nacionalnog simbola, nakon postizanja golova na Svjetskom prvenstvu protiv Srbije (EPA)

Albanski premijer Edi Rama otvorio je bankovni račun danas na koji njegovi sugrađani mogu dati „simboličan doprinos“ kako bi se platile kazne koje je Svjetska nogometna asocijacija FIFA izrekla dvojici švicarskih nogometaša albansko-kosovskog porijekla, prenosi agencija AP.

„Ne plašite se orla“ je ime računa koji je Rama otvorio u Raiffeisen banci, a premijer poziva Albance „da plate apsurdnu FIFA-inu kaznu Granitu Xhaki i Xherdanu Shaqiriju“.

Xhaka i Shaqiri rukama su gestikulirali izgled dvoglavog orla, albanskog nacionalnog simbola, nakon postizanja golova na Svjetskom prvenstvu protiv Srbije. Ova dva igrača su kosovsko-albanskog porijekla, navodi AP i dodaje kako je Kosovo bivša pokrajina Srbije koja je proglasila nezavisnost 2008. i kako Beograd ne priznaje taj potez zvanične Prištine.

Slavlje Albanaca

Svjetska kuća nogometa FIFA kaznila je oba igrača sa po 10.000 švicarskih franaka zbog „nesportskog ponašanja“, a imala je ovlasti da im izrekne suspenziju od dva meča neigranja da su potezi Xhake i Shaqirija proglašeni „provokacijom opće publike“.

Rama je na svojoj Facebook stranici napisao kako je bankovni račun gesta „zahvale dvojici sportaša“ koji su donijeli sreću milionima Albanaca.

Xhaka i Shaqiri igraju za nogometnu reprezentaciju Švicarske, a Albanci su proslavili pobjedu te selekcije od 2:1 nad Srbijom, navodi AP.

Izvor: Agencije