Aleksandar Vučić: Graditi mostove prijateljstva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na svečanom prijemu povodom inauguracije da je potrebno graditi mostove prijateljstva u regiji za bolju budućnost svih građana.

Svečanosti u Palati Srbije u Beogradu prisustvuje oko 5.000 gostiju, među kojima su visoki državni zvaničnici iz regije i svijeta.

U obraćanju zvanicama, predsjednik Srbjie je rekao: „Promenili smo se i spremni smo da se menjamo, iznova, svakog novog dana, jer mi smemo i umemo da napravimo korak napred kojim se iz mitologije prelazi u budućnost, i iz nesreće, u sreću.“

On je kazao da se na ovom prostoru nove generacije “stvaraju iz krvi i iz kostiju” i da je balkanskim narodima te historije i previše.

Kako je istakao, „mitovi su nam stvarnost, i to u tolikoj meri, da nam budućnost izgleda kao nešto sasvim nepotrebno, a ‘sutra’ nam je najstrašnija reč, jer bismo, zauvek živeli u onom juče, pošto sa onim danas, ne znamo šta da radimo”.

Međutim, primijetio je, “Srbija, u koju ste danas došli, prestala je da se nada smrti, i počela je da želi život”.

‘Želimo mir i bolje sutra’

“Srbija, u kojoj ste dočekani raširenih ruku, i otvorenog srca, ne sanja više o neprijateljima, nego stvara, na javi, prijateljstva, a mi, koje su stvorili ratovi, želimo jednu stvar više od svega – mir”, poručio je.

Predsjednik Srbije rekao je da više nema „tema o kojima ne želimo da pričamo. I nema provalije, prema drugima, koju nismo spremni da premostimo.“

“A ta reč, provalija, zapamtite, to jeste ključna reč istorije ovih prostora, zato što je Balkan pun provalija, koje smo zatrpavali sopstvenim kostima, gradeći na njima puste, klimave snove. I pun je provalija, koje smo punili sopstvenom krvlju, utapajući u njoj svaku nadu”, podsjetio je Vučić.

“Danas je vreme za mostove preko dubokih provalija naše prošlosti”, poručio je, te dodao: “Vreme za puteve, one puteve kojima se napušta, zauvek, nesrećno i rasparčano juče, i kojima se ide u zajedničko sutra”.

Inauguraciji su prisustvovali i lideri iz regije

Rekao je da današnja Srbija nema preči zadatak nego da sa susjedima i komšijama podijeli ubjeđenje da nikome ne može biti dobro ako je onom drugom loše.

“Zato, želim da kažem svim našim komšijama na Zapadnom Balkanu, iz kojeg, iz meni nepoznatog razloga svi pokušavamo da pobegnemo, stideći se, neretko, i sebe i drugih, da će Srbija pokušavati sa vama da gradi mostove prijateljstva i novu snagu i Evrope i sveta”, naglasio je Vučić.

„Sami, ma koliko jaki, tu snagu nemamo, a zajedno možemo i više i jače. 

“Da, mi Srbi i vi Hrvati, Bošnjaci,Crnogorci, Albanci i Makedonci, zajedno možemo planine da pomeramo, ne praveći nikakve nove Jugoslavije, ali radeći zajedno i boreći se zajedno za bolje sutra naših siromašnih građana. Da, uspeli smo sa našim mađarskim prijateljima da napravimo najbolje odnose, da granicu obezbeđujemo zajedno sa austrijskim policajcima. I nije to dovoljno,” dodao je.

Naveo je da  je Srbija uredila javne finansije te ima suficit u budžetu, “ali siromašni u našoj zemlji i dalje su siromašni i moraćemo da radimo više da bi običan narod, obični ljudi bili mnogo zadovoljniji”.

“A, ni toliki napredak, niti bilo kakav napredak ne možemo da napravimo, ako ne obezbedimo mir i stabilnost. To su magične i najvažnije reči za sve nas.“

Zajednička budućnost

Rekao je da su građani Srbije svjesni da s okruženjem moraju dijeliti stubove kojima se podupire zajednička budućnost.

“Pošto ona uopšte nema nameru da čeka na naše rasprave. Od onih manje važnih, poput, čiji je Tesla, do onih gorkih, višedecenijskih i viševekovnih prebacivanja odgovornosti za sukobe iz prošlosti. I pri tome, ne bežimo od istine, istina je lekovita za svakoga, ali i Tesla, naš Srbin ne pripada samo nama”, podvukao je. 

Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom i članovima Predsjedništva BiH

Kako je rekao, on pripada i Americi čije je državljanstvo uzeo, ali i svima drugima na Balkanu koji se  mogu ponositi njegovim djelom.

Tesla je odavno otišao, rekao je i podvukao da postoji danas kao veličanstveno ime u historiji čitavog svijeta, i možda još važnije, kao ogromna kompanija koja pravi električne automobile, planira putovanja u svemir, i izvodi prve probe vozova, koji treba da se kreću supersoničnim brzinama.

“I ti vozovi, sutra neće svraćati ni u Srbiju, ni u Hrvatsku, ni u Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu, Albaniju, ako im ne damo prostor za to, i ako provalije ostanu između nas”, rekao je.

„Nećemo provalije u odnosima sa velikim silama. Oni neka igraju svoje igre, mi prostora za igre nemamo. Nalazimo se, našom odlukom, na evropskom putu, jer želimo da pripadamo društvu uređenih zemalja, gradimo dobre odnose sa zapadnim svetom posle decenija problema, uključujući i dobre odnose sa SAD-om.“ 

Istakao je i dobre odnose Srbije sa Kinom i Rusijom, dodavši da je jačanje međunarodnih veza važno kako se ne bi dogodilo da svi vozovi zaobilaze regiju.

“Zaobići će nas, ako ne shvatimo da nam je istorija zajednička, u svojim posebnostima, i da svako veliko ime, poput Teslinog, mora samo da nam bude veza, da nas spaja, i pomogne nam da, ubrzano počnemo, na tim veličinama, koje su rođene u toj čudnoj mešavini, da gradimo, puteve i pruge, koje sve nas vode u budućnost”.

Vučić je na dužnost predsjednika stupio 31. maja, polaganjem zakletve u Narodnoj skupštini Srbije. 

Lideri regije za jačanje saradnje

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras da će sa predsjednikom Srbije raditi na približavanju odnosa dvije države.

“Razgovaraćemo onako kako smo i do sada, po principu – popu, pop, a bobu, bob. Tako ćemo Vučić i ja govoriti i ubuduće”, rekao je Izetbegović.

Bit će riječi o svim otvorenim pitanjima, a najbitnije od njih su granice, kazao je član Predsjedništva BiH.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je u Beograd došla sa velikom radošću i nadom, kao i da želi da ovaj dan bude prekretnica i novi korak u odnosima Hrvatske i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom (lijevo) i hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Upitana da li i ona, kao i predsjednik Srbije, očekuje da će odnosi dvije države biti normalizirani do kraja ove godine, Grabar-Kitarović je kazala:

“Smatram da je gospodin Vučić veoma preduzimljiv čovjek, a sama sam također osoba koja voli da u svom radu ostvaruje rezultate. Iskrenim i otvorenim dijalogom možemo postići puno”.

Ona je istakla da se ne treba zavaravati, da će na tom putu biti puno prepreka, a možda čak, kako je rekla, i spoticanja, ali je veoma bitno da i ona i predsjednik Srbije imaju dobru volju.

Put ka EU

Po dolasku na svečanost, evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izrazio je uvjerenje da će Srbija nastaviti da se kreće uspješnim putem na polju evropskih integracija.

Dodao je da Srbija ima odlučujući utjecaj na razvoj cijele regije.

“Očekujem da Srbija nastavi uspješnim putem, kojim je išla posljednjih godina, poboljšanja u oblasti ekonomije, ali i da poboljša sve što je vezano za osnove, da se još više prilagodi evropskim standardima i to je najbolji način da se ide naprijed što se tiče evropske perspektive Srbije. Očekujem i uvjeren sam da će pod vodstvom predsjednika Vučića, to biti glavni fokus ove zemlje”, rekao je Hahn za RTS . 

Upitan na koji način Vučić može da “ubrza stvari”, Hahn je rekao da Vučić sada kao predsjednik “sve nadgleda”. 

“U međuvremenu je napravio izvrsne odnose širom Evrope i šire. To je važno za dobre odnose između političkih lidera, ali i u domenu privrede kako bi se iskoristilo za privlačenje investicija u Srbiji, što je važno za perspektivu ne samo zemlje, već i regije. Srbija je odlučujuća za razvoj čitave regije”, zaključio je Hahn. 

Zvaničnik američkog State Departmenta Brian Hoyt Yee izjavio je da postoji dosta prostora za unapređenje odnosa Srbije i SAD-a i da dvije zemlje postanu još bolji partneri.

“Veoma su dobre perspektive za još bolju saradnju, ekonomsku i trgovinsku. Želimo da pomognemo Srbiji kako bi se poboljšalo poslovno okruženje, da bude još više stranih investicija, kapitala, što će donijeti nova radna mjesta”, dodao je on, javlja Tanjug.

Potpredsjednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin izjavio je da Rusija u svakom slučaju podržava Srbiju. 

Protesti protiv Vučića 

Nekoliko stotina pristalica pokreta “Protiv diktature” i predstavnika pojedinih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka okupilo se danas na beogradskom Trgu Republike kako bi izrazili nezadovoljstvo vlašću i izborom Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije.

Poručili su da prijem povodom Vučićeve inauguracije nije nikakav svečani čin, već trijumf bezakonja i autokratije.

Skup na Trgu Republike protekao je bez incidenata.

Niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima brojnih država i organizacija, bio je uvod u svečanost. 

Tokom dana predsjednik Srbije razgovarao je sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom, potpredsjednikom ruske vlade Dimitrijem Rogozinom i predstavnicima kineske vlade.

Vučić se sastao sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, članovima Predsjedništva BiH te zamjenikom generalnog sekretara NATO-a. 

Izvor: Al Jazeera i agencije