Alekseju Navaljnom potvrđeno pet godina zatvora

Navaljni je početkom februara proglašen krivim za pronevjeru blizu 400.000 eura u javnoj kompaniji za sječu šume (AP)

Ruski sud potvrdio je kaznu na pet godina zatvora uvjetno, zbog pronevjere javnog novca, najvećem protivniku Kremlja Alekseju Navaljnom, što bi ga moglo koštati kandidature na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Sud u Kirovu, 900 kilometara istočno od Moskve, odbio je žalbu Navaljnog, koji je početkom februara proglašen krivim za pronevjeru blizu 400.000 eura u javnoj kompaniji za sječu šume 2009. godine, dok je bio konsultant liberalne vlade u tom gradu.

Bloger i istaknuti borac protiv korupcije, koji se odlučio kandidirati na predsjedničkim izborima planiranim u proljeće 2018. godine, mogao bi biti izbačen iz utrke nakon potvrde kazne, upozorila je Centralna izborna komisija.

Nesigurna budućnost

“Nijedan ruski građanin nema pravo učestvovati na izborima ako je osuđen na zatvorsku kaznu za teška djela i ako u cijelosti nije odslužio kaznu do dana izbora”, rekla je za agenciju Tass čelnica te institucije Maja Grišina.

Takva odluka suda “ne utječe” na kandidaturu Navaljnog, ustvrdio je na Facebooku Leonid Volkov, njegova desna ruka.

“Planiramo privesti kraju naše planove”, dodao je.

Budućnost Navaljnog, koji upozorava da je riječ o procesu koji mu je Kremlj montirao kako bi ga uklonio s političke pozornice, nije sigurna.

Ona zavisi od tumačenja Ustava i Izbornog zakona, u kojima se kaže da se na izborima može kandidirati svako ko nije u zatvoru, odnosno da svaki kandidat mora u cjelosti odslužiti kaznu, uvjetnu ili bezuvjetnu.

Navaljni je 2013. godine u istom predmetu bio osuđen na istu kaznu.

No, u februaru 2016. godine Evropski sud za ljudska prava ocijenio je tu odluku “samovoljnom”, istaknuvši kako postoji “dovoljno razloga” za bojazan da su progon optuženika i njegova osuda “političke naravi”.

Demonstracije u Moskvi

Vrhovni sud Rusije u novembru je poništio tu kaznu i vratio predmet na prvostepeni sud.

Navaljni je 26. marta sazvao velike demonstracije protiv korupcije u Moskvi i u većim gradovima, u kojima su učestvovali deseci hiljada ljudi.

Dvije sedmice nakon protesta 40-godišnji bloger završio je u zatvoru, a prošlog četvrtka primljen je u bolnicu nakon što je pošprican zelenom bojom, koja mu je povrijedila oko.

Izbor: Agencije