‘Aleksin zakon’ – da se djeca ne ubijaju

Poslije višemjesečnog fizičkog zlostavljanja u školi, 14-godišnji Aleksa Janković iz Niša izvršio je samoubistvo. Slučaj, koji se dogodio prije četiri godine, ovih dana dospio je u medije u Srbiji, nakon potresnog svjedočenja njegovih roditelja o borbi protiv šutnje sistema. Kako bi se povećala odgovornost roditelja i nastavnika te pooštrile kazne za maloljetničko nasilje, javnost traži donošenje “Aleksinog zakona”.

Janković osmjeh ostao je zamrznut u 14. godini. Svakodnevne batine, višestruki odlasci u bolnice zbog povreda i konstantni strah od ponovnog odlaska u školu presudili su – Aleksa Janković se ubio.

“On, jednostavno, taj pritisak više nije mogao da izdrži. Taj pritisak se desio nakon dolaska maloletničke delikvencije u školu, kada smo ja, Aleksa i supruga označeni kao neko ko ruši ugled tog divnog malog kolektiva, jer smo im doveli policiju u školu”, govori Aleksin otac Bojan Janković.

Svi su okretali glavu

Svi u školi, dodaje, okretali su glavu od svakodnevnih batina i maltretiranja.

“Kada vi imate ljude koji ne žele da rade svoj posao po zakonu, a s druge strane vam oduzimaju dragoceno vreme da pomognete svom detetu, onda je epilog bio takav kakav je bio kod našeg Alekse, koji je izgubio veru u institucije, veru u nastavnike, veru u sebe…”, govori Bojan Janković.

Maloljetnici koji su maltretirali Aleksu, dobili su “ukor” suda, a vođa grupe pojačan vaspitni nadzor šest mjeseci do dvije godine. Škola je kažnjena novčano sa 4.000 eura, a direktorica sa 400 eura. Svi nastavnici koji su znali za slučaj i dalje rade.

U posljednja dva mjeseca na društvenim mrežama traje kampanja za donošenje “Aleksinog zakona”. Zadatak je preuzela Dragana Ćorić, profesorica sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu, s timom svojih studenata.

‘Kome ćemo ostaviti ovu zemlju’

“Cela ova priča borbe sa vršnjačkim nasiljem ne treba da bude priča nijedne političke stranke. To je stvar naše javnosti i naše stvarnosti. Tako da bih zaista molila sve, i na ovaj način apelovala na jedinstvo, jer ako mi to sada ne uradimo – kada ćemo i kome ćemo ostaviti ovu zemlju ako sada zaćutite i za ovu stvar”, ističe Ćorić.

“Aleksin zakon” predviđa osnivanje nezavisnog organa za prevenciju vršnjačkog nasilja, suspenziju učenika kao novu vaspitno-disciplinsku kaznu, kazne za neodazivanje roditelja: prijava slučaja kao “zanemarivanje djeteta” i novčana kazna do 800 eura te pooštravanje odgovornosti direktora škole: oduzimanje licence, iz Beograda javlja novinarka Al Jazeere Jelena Glušac.

“Te mere mogle bi da budu usvojene izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o zaštitniku prava deteta. Zato pisci nacrta zakona najavljuju obraćanje ministarstvima prosvete i rada, kao i Parlamentu”, dodaje.

Izvor: Al Jazeera