Alfano UN-u: Italija je prvak svijeta u ljudskim pravima

Ministri su razgovarali i o odnosima Italije i Njemačke (Anadolija)

Angelino Alfano, italijanski ministar vanjskih poslova, istakao je da neće prihvatiti kršenja ljudskih prava pritvorenih migranata u Libiji.

Nakon sastanka s njemačkim šefom diplomatije Sigmarom Gabrielom u Rimu, poručio je onima koji kritiziraju Italiju u vezi s ovim pitanjem da Rimu pruže materijalnu pomoć umjesto da im drže lekcije, javlja Anadolija.

Ujedinjeni narodi kritizirali su dogovor Italije i Evropske unije iz augusta, prema kojem će one obučavati obalnu stražu Libije da presreće brodove i vraća migrante u Libiju.

Iz UN-a su u utorak poručili da je politika pružanja pomoći libijskim vlastima u presretanju migranata i njihovom vraćanju u pritvor “nehumana”.

“Italija je u pogledu ljudskih prava prvak svijeta. Pa i sam predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je da Italija spašava čast Evrope”, kazao je Alfano.

Pomoć obalnoj straži Libije

Naglasio je da će njegova zemlja i dalje preduzimati potrebne napore kako bi pomogla u rješavanju problema u vezi s migrantima.

Gabriel je istakao da je UN u pravu, dodajući da ipak ne postoji druga opcija osim pružanja podrške obalnoj straži Libije.

“U suprotnom slučaju hiljade izbjeglica utopile bi se u Sredozemnom moru”, rekao je Gabriel.

Dvojica ministara dotakla su se i odnosa Italije i Njemačke, naglasivši da dvije zemlje imaju veoma visok stepen trgovinske razmjene.

Izvor: Agencije