Alibaba: Milijarda i po dolara za 12 minuta

Kineska internetska platforma za kupovinu Alibaba je ove godine oborila vlastiti rekord. Na šoping festivalu, koji organiziraju svake godine, u samo osam minuta su prodali robe u vrijednosti od milijardu američkih dolara.

Chang Chan je brojala dane do ovog momenta. Ona je dio srednje kineske klase.

„Želim kupiti sofu, kao i kutije za spremanje, odjeću za moju kćerku i sebi novu torbu“, kaže.

Ona ide u kupovinu jedino kada kupuje namirnice. Sve ostalo kupuje online, posebno danas.

„Daju popust, neke stvari su snižene čak 50 posto“, objašnjava.

Chang kupuje na Alibabi, najvećoj internetskoj platformi za kupovinu i organizatora online šoping festivala. Kompaniji nisu naštetili ni prošlogodišnji negativni medijski izvještaji da je gotovo 40 posto prodanih artikala sa ove stranice bilo ili lošeg kvaliteta ili nisu bili original.

„Moraju poraditi na prodaji robe koja nije original. Alibaba je kompanija koja trguje dionicama na američkoj berzi i mora osigurati da se ne pojavljuje na zloglasnim popisima nepoželjnih kompanija“, ističe ekonomski analitičar Duncan Clarke.

No, na ovoj stranici lažne artikle je lako primijetiti. Louis Vuitton torba košta 150 američkih dolara, iako njena stvarna cijena polazi negdje od 3.000 dolara. Još jeftinija torba koja ima Louis Vuitton logo prodaje se za samo 15 dolara.

Šteta za tradicionalne radnje

Alibabin osnivač je kineski biznismen Jack Ma kojeg sada tuže veliki američki konglomerati poput Guccija i Yves St Laurenta.

Statistike Alibabe govore da je u prvih 12 minuta u utorak za početak šoping festivala potrošena milijarda i po dolara. Kineska ekonomija možda usporava, ali izgleda da je potrošnja u porastu.

Internetska prodaja od prošle godine je popularnija za 40 procenata, ali taj rast u online poslovanju ide na štetu tradicionalnih trgovina, iz Pekinga javlja novinar Al Jazeere Adrian Brown.

„Šoping centar je nekada bio pun ljudi. Specijalizovan je za tehniku. Ali danas izgleda kao da više ima zaposlenika nego kupaca. I razlog za to, kako kažu neki vlasnici trgovina, je popularizacija online kupovine“, kaže.

Za ekonomiju koja usporava, bilo kakav rast je dobar. Pitanje koje se postavlja je da li se porast u potrošnji dešava dovoljno brzo da napravi veliku promjenu.

Izvor: Al Jazeera