Alija Delimustafić pristao na izručenje BiH

Delimustafić je uhapšen u Karlovcu (Al Jazeera)

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske potvrdilo je da je u Karlovcu, na temelju Interpolove potjernice, uhićen Alija Delimustafić, bivši ministar unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Delimustafić je uhićen u autobusu koji je prometovao na relaciji Rijeka – Zagreb.

Pred sucem za istrage Županijskog suda u Karlovcu Delimustafić je izjavio da se ne osjeća krivim.

Pristao je na pojednostavljeni postupak izručenja BiH, te stoga nikakav zahtjev BiH za izručenjem nije potreban, doznaje Al Jazeera.

Određen mu je pritvor od 40 dana, no taj rok se, ukoliko bude bilo potrebe, može i produljiti.

Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je produljio pritvor za dva mjeseca Delimustafiću, te Jusufu Škrijelju, Suadi Hadžić i Lejli Cerić, uhapšenima u akciji “Pravda”. Njih sumnjiče za kaznena djela organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona suca, pranjem novca i prijevarom.

Osumnjičeni su za udruživanje u organiziranu kriminalnu skupinu koja je nezakonito knjižila te obavljala kupoprodaju nekretnina na području Kantona Sarajevo.

Osim Delimustafića, u akciji je uhapšeno 19 osoba. Istraga se, navodno, vodi protiv više desetaka osoba.

Nisu ih pronašli kod kuće

Nakon produženja pritvora Kantonalno tužiteljstvo obaviješteno je kako Sudska policija nije pronašla Delimustafića i Škrijelja na njihovim adresama.

“Tužilaštvo Kantona Sarajevo upravo je obaviješteno da Sudska policija nije pronašla osumnjičene Delimustafića i Škrijelja na adresama. Dakle, desilo se ono na što smo ukazivali, da postoji mogućnost bijega, tako da će Tužilaštvo odmah predložiti Sudu raspisivanje interne i međunarodne potjernice”, rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo.

Prethodno im je Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu ukinulo pritvor u kojem su se nalazili od početka studenog, kada su policijske agencije, prema nalogu Tužiteljstva, počele akciju “Pravda”.

Tužiteljstvo je potom zatražilo produljenje pritvora za dva mjeseca, ali je Kantonalni sud taj prijedlog odbio i osumnjičene pustio na slobodu.

Traže izručenje Lejle Fazlagić Pašić

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine uvažio je žalbu Tužiteljstva, te vratio predmet na ponovno odlučivanje Kantonalnom sudu, koji je osumnjičenima produljio pritvor.

No, pravosudni policajci Delimustafića i Škrijelja nisu našli na adresama stanovanja te su za njima raspisane potjernice – interna i međunarodna.

Kantonalni sud ranije je za još dva mjeseca produljio pritvor Izetu Musiću, Delimustafićevom bratu Mirsadu i Zoranu Lončaru, dok je za bivšom sutkinjom sarajevskog Kantonalnog suda Lejlom Fazlagić Pašić raspisana potjernica.

Ona je uhićena u Rijeci početkom prosinca, a nakon što je ispitana, nadležni sudac odredio joj je mjere opreza, koje podrazumijevaju redovito javljanje tamošnjoj policiji.

Tužiteljstvo je nedavno uputilo prijedlog Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine da uputi molbu Hrvatskoj za njeno izručenje.

Njezin odvjetnik tvrdi kako je postupanje Kantonalnog tužiteljstva u velikoj mjeri nezakonito.

“Republika Hrvatska  nikada i ni u kojem slučaju ne izručuje svoje državljane, pa tako neće biti izručena ni ona”, rekao je Milko Križanović.

Izvor: Al Jazeera i agencije