All Star: Irwing najbolji sa linije za tri

Irwing je bio najbolji sa linije za tri poena (Getty Images)

Košarkaš Clevelanda Kyrie Irving najbolji je šuter sa linije za tri poena NBA lige, debitant Toronta Terence Ross na spektakularan način je pobijedio u “zakucavanju”, Damien Lillard iz Portlanda bio je najbrži na poligonu dok je 53.godišnji Dominique Wilkins donio pobjedu timu Chrisa Bosha u timskom nadmetanju.

Centralni događaji All Star vikenda u Houstonu ipak su bili šut za tri i zakucavanje.

U šutiranju “trojki” učestvovalo je šest igrača, po tri iz svake konferencije. Istočnu su predstavljali Irving, Paul George iz Indijane i Steve Novak iz New Yorka, dok su broje Zapada branili Ryan Anderson (New Orleans), Matt Bonner (San Antonio) i Steven Curry (Golden State).

Titula Irvingu

Svaki igrač morao je da potroši 25 lopti sa pet različitih šuterskih pozicija. Najefikasniji igrač Istoka bio je Irving sa 18 poena, dok je prvi strijelac Zapada bio Bonner sa 19. Zbirno gledano Zapad je pobijedio sa 54:45, pošto su Anderson i Curry sakupili 18, odnosno 17 poena, dok je suparnička strana u zbirnu statistiku dodala 17 poena Novaka i samo deset Georgea.

U finalu su nastupili Bonner i Irving. Iako je Bonner bio precizniji nego u prvom krugu, stigavši do 20 poena, titula je pripala Irvingu koji je sakupio tri poena više.

Za titulu u “zakucavanju” borili su se Ross (Toronto), Jeremy Evans (Utah), Gerald Green (Indiana), James White (New York), Eric Bledsoe (L.A. Clippers) i Kenneth Faried (Denver).

Žiri u sastavu Hakeem Olajuwon, Clyde Drexler, Dikembe Mutombo, Rudi Tomjanović i Jao Ming odlučio je da se za titulu bore Ross i Evans.

Pobjednika takmičenja u “zakucavanju” odlučili su glasovi navijača a njih 58 posto svoj glas je dalo Rossu koji je prvi put zakucao u dresu Vincea Cartera nakon okreta od 360 stepeni. Spektakularnu predstavu završio je letom preko dječaka Michaela Costolla, da bi pritom loptu provukao kroz noge i zakucao je kroz obruč jednom rukom.

Lillard iz Portlanda postao je prvi debitant koji je pobijedio na košarkaškom poligonu pošto je u finalu za skoro šest sekundi bio brži od Jrue Holiday iz Philadelphije.

Najzad, u takmičenju timova u kojem je prema pravilima trebalo postići koš sa šest različitih pozicija, pobijedio je tim čiji je vođa bio Chris Bosh iz Miamija a u kojem su još bili Swin Cash i legendarni Dominique Wilkins.

Oni su u finalu zadatak ispunili za minut i 29 sekundi, a zanimljivo je da je 53.godišnji Wilkins pogodio sa centra i u prvom krugu i u finalu.

Izvor: Agencije