Altun upozorio SAD: Turska nije bez alternative

Jedna od tema o kojoj je govorio Fahrettin Altun bila je i ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija (Arhiva)

Šef odjela za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun izjavio je da Turska nije bez alternative ni u kom pogledu.

“Turska nije bez alternative ni u kom pogledu”, kazao je on za magazin Kriter, koji objavljuje turska Fondacija za politička, ekonomska i društena istraživanja – SETA, upozorivši tako Sjedinjene Američke Države.

Kazao je kako je i za SAD mnogo korisnije činiti korake u skladu s očekivanjima Turske.

Jedna od tema o kojoj je govorio Altun bila je i ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2. oktobra prošle godine u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Prema riječima Altuna, vrlo značajnu ulogu u rasvjetljavanju ovog ubistva imala je njegova zemlja.

Ubistvo Khashoggija nezapamćeno u historiji

“Ubistvo Jamala Khashoggija je, ako uzmemo u obzir brutalnost i način na koje je izvršeno, nezapamćeno u historiji. Ubistvo je privuklo pažnju cijelog svijeta. No, ono što je interesantno je da su na početku pojedine zemlje i medijski organi pokušali prikriti to ubistvo. Pokušali su da se to ubistvo prebaci u odgovornost Turskoj. Ti pokušaji su bili jedna od dimenzija planiranog ubistva. Zahvaljujući mudrom i odlučnom stavu našeg predsjednika to ubistvo nije prikriveno”, rekao je Altun.

Govoreći o politici Turske prema Siriji, Altun je kazao kako njegova zemlja radi na pronalaženju političkog rješenja kojim će Sirija biti spašena od “terorističkih organizacija” te kako bi bio zaštićen njen teritorijalni integritet i političko jedinstvo zemlje.

Altun je naglasio kako je u posljednje tri godine, u blizu 100 napada, “većinom isplaniranih na sjeveru Sirije”, poginulo na hiljade stanovnika Turske.

“S obzirom da terorizam predstavlja međunarodnu prijetnju, s velikim čuđenjem imali smo priliku svjedočiti da pojedine zemlje razdvajaju terorističke organizacije te ih podržavaju i naoružavaju”, rekao je on.

“Naspram svih pokušaja formiranja terorističkog koridora, Turska se neće obazirati na bilo kakve prijetnje i po tom pitanju će sama donositi odluku”, zaključio je Altun.

Izvor: Agencije