Alžir: Bouteflika osvojio četvrti mandat

Abdulaziz Bouteflika je na vlasti 15 godina (EPA)

Predsjednik Alžira Abdulaziz Bouteflika osvojio je četvrti mandat, a za njega je glasalo 81 posto birača, kazali su alžirski zvaničnici.

Njegovog glavnog rivala Alija Benflisa podržalo je 12,8 posto birača. Na birališta je izašlo 51,78 birača, rekao je ministar unutrašnjih poslova Tayeb Belaiz.

Bouteflika (77)  je u četvrtak došao da glasa u invalidskim kolicima. Bilo je to jedno od njegovih rijetkih pojavljivanja u javnosti nakon moždanog udara pretrpljenog prije godinu dana, zbog čega i opozicija i javnost propituju koliko je uopšte sposoban odraditi petogodišnji mandat.

Kandidat Fronte za nacionalno oslobođenje (FLN), veteran alžirskog rata za nezavisnost i arhitekta nacionalnog pomirenja nakon građanskog rata 90-ih, koji je završio sa više od 200.000 mrtvih, Bouteflika vlada već 15 godina.

Bojkot opozicije

Šest opozicionih stranaka bojkotovalo je izbore, tvrdeći da oni neće donijeti promjena u sistemu koji je decenijama zacementiran vladavinom FLN-a.

Benflis je u četvrtak izjavio da je “bilo kršenja volje naroda”, te je najavio da neće prihvatiti izborne rezultate.

Bouteflika je 2009. osvojio 90 posto, a na izborima 2004. godine 85 posto glasova u naftom i gasom bogatom Alžiru, čije stanovništvo čini 75 posto mladih ljudi, pogođenih visokom nezaposlenošću.

Mladi i opozicija tvrde da je Bouteflika marioneta u rukama elite FLN-a, poslovnih ljudi i vrlo uticajne vojske, garniture koju Alžirci nazivaju “Moćnici” i kojoj, kako tvrde, odgovara zadržavanje statusa quo.

Nemiri i protesti mladih, frustriranih zbog nezaposlenosti i besperspektivnosti, česta su pojava u Alžiru.

Bouteflika je 2011. godine potrošio 200 milijardi dolara ostvarenih izvozom nafte i gasa na subvencije i jeftine zajmove, kako bi smirio proteste zbog rasta cijena hrane.

Izvor: Agencije