Alžir: Boutefliki najviše šansi na izborima

U Alžiru se održavaju predsjednički izbori, peti po redu od uvođenja višestranačkog sistema 1989. godine. Na današnjim izborima za petogodišnji mandat takmiči se šest kandidata.

Prema predizbornim anketama, najviše šansi ima dosadašnji predsjednik Abdulaziz Bouteflika.

“Glasat ću za Boutefliku, jer drugi kandidati žele nasilje, a mi želimo mir. Znamo da postoji korupcija i da pojedini koriste to da bi se obogatili, ali mi se možemo nositi sa tim”, kaže Hichem, stanovnik Alžira.

Predsjednikova komisija

Izbore će kontrolirati komisija sastavljena od 163 sudija, koje je imenovao Bouteflika. Upravo ta činjenica kod nekih izaziva sumnje u namještanje.

“Neću glasati jer se već unaprijed znaju rezultati. Sve što se dešava je izborna farsa. Da budem iskren, to se ne može nazvati izborima”, smatra Alžirac Habbib.

Ima i onih koji neće izaći na izbore zbog različitih uvjerenja.

“Sutra neću glasati. Nisam zadovoljan sa ovim izborima. Također nisam zadovoljan kandidatima, kao ni programima koje su ponudili”, ističe Lotfi, stanovnik Alžira.

Bojkot islamskih stranaka

Prvi put stranke sa islamskim predznakom nisu ponudile predsjedničkog kandidata. Zajedno sa nekim sekularnim krugovima pokrenule su kampanju bojkota ovogodišnjih izbora.

Politički analitičari ističu da se glasači boje onoga što izbori sa sobom nose.

“Izbori ne predstavljaju priliku da se promjeni vlast ili da se iznesu nove političke ideje. Mogu postati samo još jedan od problema alžirskog društva. Ljudi se boje dana poslije izbora”, ocijenio je Foudil Boumala, politički analitičar.

Alžir je najveća država po površini u Africi. Broji 38 miliona stanovnika, od kojih 22,5 miliona imaju pravo glasa.

Izvor: Al Jazeera