Alžir: Kritike intelektualaca zbog posjete Bin Salmana

Primajući Mohammeda Bin Salmana, 'službeni Alžir riskira da potiče nazadnu politiku monarhije' (EPA)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman doputovao je u nedjelju navečer u Alžir, u okviru prve inozemne turneje nakon ubistva novinara Jamala Khashoggija, u posjetu koja je naišla na kritiku intelektualnih i političkih krugova u zemlji.

Bin Salmana, koji je bio u pratnji poveće delegacije, dočekao je alžirski premijer Ahmed Ouyahia, dok agencija France Presse tvrdi da je uz njega bilo i više članova vlade.

“Posjeta treba dati novi zamah bilateralnoj saradnji i projektima privredog i trgovinskog partnerstva”, saopćeno je u subotu iz ureda alžirskog predsjednika.

U izjavi u koju je AFP dobio uvid, 17 intelektualaca i ulema kritiziralo je posjetu princa, “za kojeg cijeli svijet zna da je naredio ubistvo novinara Jamala Khashoggija”, napisali su oni.

Prva turneja nakon ubistva Khashoggija

Primajući Bin Salmana, “službeni Alžir riskira da potiče nazadnu politiku te monarhije”, upozoravaju potpisnici.

I političke stranke su izrazile neslaganje s posjetom, među njima i oni iz opozivionog Pokreta za društvo mira.

Ovo je prvo Bin Salmanovo putovanje u inozemstvo nakon saudijskog ubojstva novinara, kritičara Rijada, prije dva mjeseca.

Prije nego je u srijedu došao u Buenos Aires, na samit G20, saudijski prijestolonasljednik je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, Egipat i Tunis.

Njegovu posjetu Tunisu obilježili su protesti protiv njegove uloge u jemenskom ratu i represije u Saudijskoj Arabiji.

Izvor: Agencije