Alžir obilježava 50 godina nezavisnosti

Uslijedile su parade i spektakularni vatrometi širom države, za koje je izdvojeno više od sedam miliona eura (Reuters)

U Alžiru je počelo obilježavanje 50. godišnjice od sticanja nezavisnosti od Francuske.

Proslava pet decenija nezavisnosti, koja će zvanično trajati čitave godine, počela je u srijedu navečer muzičkim spektaklom kojem je prisustvovao predsjednik sjevernoafričke države Abdelaziz Bouteflika, poslije kojeg su uslijedili vatrometi širom Alžira.

Historijski mjuzikl „Heroj“ izveden je u pozorištu u ljetovalištu Sidi Frej, zapadnom primorskom gradu gdje su se 1830. godine iskrcale francuske snage.

U mjuziklu, čija je tema borba Alžiraca protiv francuske okupacije, učestovovalo je blizu 800 glumaca, pjevača i baletskih izvođača i prenošen je uživo na državnoj televiziji.

Uslijedile su parade i spektakularni vatrometi širom države, za koje je država izdvojila više od sedam miliona eura.

Francuska kolonija

Bouteflika u četvrtak, u prisustvu civilnih i vojnih zvaničnika, treba položiti vijenac ispred hrama mučenika, a na Olimpijskom stadionu treba biti održan slet u kojem će učestvovati 10.000 mladih.

Obilježavanje jubileja nastavit će se i u petak i subotu nizom svečanih manifestacija širom Alžira.

Alžir je bio francuska kolonija 132 godine, a nezavisnost je stekao 1962. godine, poslije osmogodišnjih krvavih sukoba s francuskim snagama u kojima je, prema različitim izvorima, život izgubilo između 500.000 i 1,8 miliona ljudi, uglavnom civila.

Ova sjevernoafrička država danas ima 37 miliona stanovnika, stopu nezaposlenosti od 20 posto, a godišnja inflacija u aprilu je zvanično iznosila 6,4 procenata.

Izvor: Agencije