Alžir podijeljen uoči predsjedničkih izbora

Podjele u Alžiru uoči predsjedničkih izbora – za jedne je dosadašnji predsjednik Abdelaziz Bouteflika simbol sigurnosti, dok je za druge njegova vlast oličenje korupcije i gospodarske nestabilnosti. Upravo su u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore, zakazane za 17. travnja, najaktivniji u izbornom taboru aktualnog predsjednika Bouteflike, koji nastoji osigurati novi petogodišnji mandat.

“Predsjednik Bouteflika ima punu podršku koalicijskih partnera, koji od njega traže da nastavi voditi Alžir putem napretka, sigurnosti, razvoja i stabilnosti”, kaže Mohamed Larbi Ould Khelifa, predsjednik Narodne skupštine Alžira.

Već su zadobili povjerenje pojedinih vjerskih institucija i lokalnih vjerskih vođa.

“Uvijek ćemo podržati izbor predsjednika Bouteflike i, ako Bog da, on će pobijediti. On je vitez Alžira. Volimo ga jer je izgradio zemlju”, poručuje lokalni vjerski vođa Bassin.

Neko drugo ozračje

Predizborna utrka najviše naruku ide upravo Boutefliki, pošto su pojedine islamske stranke odlučile bojkotirati izbore, jer se njima, kako kažu, u ovakvim okolnostima ništa neće promijeniti. Oni vide zemlju u nekom drugom ozračju.

“Želimo demokratske promjene u Alžiru na miran način. Želimo sveobuhvatne promjene, koje će uključiti sve stranke. Želimo da svi imaju priliku graditi novi Alžir. Ono što predstavlja opasnost za stabilnost jeste politički sustav oličen u lošoj vlasti, raširenoj korupciji, u neuspjehu ekonomskog razvoja”, upozorava Abderrazak Mokri, predsjednik Pokreta za mir i društvo.

U slučaju da pobijedi 77-godišnji Bouteflika, koji se oporavlja od moždanog udara, to bi bio njegov četvrti mandat na čelu te afričke države.

Izvor: Al Jazeera