Alžir povlači udžbenik zbog imena Izrael

Ministarstvo obrazovanja je donijelo odluku o hitnom povlačenju ovog udžbenika (Al Jazeera)

Alžirsko Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o povlačenju udžbenika geografije iz prvog razreda niže srednje škole koji su podijeljeni učenicima zbog, kako kažu, štamparske greške.

Riječ je o tome da je na geografskoj karti u spomenutom udžbeniku upisano ime Izrael umjesto Palestina.

Ministarstvo obrazovanja je donijelo odluku o hitnom povlačenju ovog udžbenika, u okviru takozvane druge generacije reformi obrazovnog sistema, koji i dalje izaziva brojne polemike u Alžiru.

U saopćenju Ministarstva obrazovanja piše da je donesena odluka o “pokretanju istrage kako bi se utvrdio razlog zbog kojeg je došlo do ovakve greške, za koju je odgovoran izdavač udžbenika.”

Zvanične institucije su preuzele na sebe obavezu štampanja novog udžbenika, a radi se o Nacionalnoj instituciji za štamparsku umjetnost, što je izazvalo čuđenje na društvenim mrežama.

‘Skandal i strašna greška’

Korisnici društvenih mreža opisali su ovaj događaj kao skandal i strašnu grešku te smatraju kako je ovo samo pokazatelj opasnosti takozvanih reformi alžirskog obrazovnog sistema.

U reakciji na ono što se dogodilo, alžirski Pokret društvo za mir najavljuje formiranje komisije sačinjene od eksperata, koja će pomno pratiti štampanje novih udžbenika te dostaviti opsežan izvještaj o tome.

Vođa pokreta Abderazzak Makri je na svojoj Facebook stranici napisao da će biti sastavljena posebna komisija stručnjaka, koja će pomno prostudirati nove udžbenike.

Dodaje da će “Pokret sarađivati sa svim organima i pojedincima uključenim u ovo osjetljivo pitanje te da pozdravljaju sve one koji žele pružiti pomoć i spremni su za naučnu, kulturnu i pedagošku saradnju [po pitanju nastavnog plana i programa i nastavnih metoda], kako bi se suprotstavili ovim opasnostima koje su se nadvile nad obrazovni sistem.”

Izvor: Al Jazeera