Amal Clooney ‘prijete hapšenjem’ u Egiptu

Novinari Al Jazeere u pritvoru duže od godinu (Al Jazeera)

Britanska advokatica za zaštitu ljudskih prava Amal Clooney u intervjuu objavljenom u subotu kazala je da joj je u Egiptu prijećeno hapšenjem nakon što je primijetila nedostatke u pravnom sistemu koji su kasnije doprinijeli osudi trojice novinara Al Jazeere.

Clooney, advokatica za zaštitu ljudskih prava i supruga holivudske zvijeze Georgea Clooneya, pomogla je u kompiliranju izvještaja za International Bar Association u februaru 2014. godine, koji je doveo u pitanje nezavisnost sudija i tužitelja u Egiptu.

“Kada sam otišla objaviti izvještaj, prvo su nam zabranili da to uradimo u Kairu”, rekla je listu The Guardian.

“Rekli su: ‘Kritikuje li izvještaj vojsku, pravosuđe ili vladu?’ Mi smo rekli: ‘Pa, da.’ Oni su rekli: ‘Onda rizikujete hapšenje'”, kazala je Clooney, koja je dio tima advokata koji predstavlja tri novinara Al Jazeere koji su trenutno u kairskom zatvoru.

Biranje sudija

Izvještaj, baziran na činjenicama prikupljenim sredinom 2013. godine, upozorava na kontrolu koju ministri imaju nad sudijama i naglašava veliki broj selektivnih kaznenih progona.

Pristalice tri novinara Al Jazeere koji su pritvoreni u decembru 2013. godine i optuženi za širenje dezinformacija i pomaganje zabranjenoj grupi Muslimanska braća, kažu da su optužbe politički motivisane.

Jedna od preporuka u izvještaju Clooney bila je i okončati praksu koja egipatskim zvaničnicima omogućava biranje sudija u određenim političkim slučajevima.

“Preporuku nisu prihvatili, a rezultate smo vidjeli u slučaju u kojem ste imali rukom probrane sudije koji su poznati po dijeljenju brutalnih presuda. Ni ova se nije razlikovala”, kazala je Clooney.

Najviši egupatski sud u četvrtak je naredio ponovno suđenje Australijancu Peteru Gresteu, egipatskom Kanađaninu Mohamedu Fahmyju i Egipćaninu Baheru Mohamedu, ali je novinare zadržao u pritvoru do novog saslušanja.

Fahmy – kojeg Clooney zastupa – i Greste traže deportaciju, dok je Mohamedova supruga rekla da traži načine da supruga prebaci izvan Egipta.

Clooney je rekla da se nada kako će se Fahmyjeva deportacija „brzo dogoditi“, te rekla da nema mnogo povjerenja u ponovno suđenje.

“Ne vidim kako tužilaštvo ponovno može procesirati slučaj, čak i da se sudije ovog puta pravilno izaberu. Ne vidim kako mogu popraviti nedostatak dokaza”, rekla je.

“Moramo nastaviti i udvostručiti napore da do njegovog puštanja dođe na drugačiji način. Nažalost, moramo zaključiti da se ne možemo osloniti na Egipatski sud da donese poštenu i brzu odluku”, dodala je.

Izvor: Agencije