Amano bez rivala za mandat na čelu IAEA

Amano je ključna osoba u međunarodnim diplomatskim aktivnostima oko spornog iranskog nuklearnog programa (AFP)

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano, ključna osoba u međunarodnim diplomatskim aktivnostima u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom, trebao bi dobiti još jedan četverogodišnji mandat, jer nema protivkandidata za čelno mjesto UN-ove agencije, pišu agencije.

U pismu objavljenom u ponedjeljak predsjedavajući 35-članog vijeća guvernera IAEA zemljama članicama agencije kaže da niko osim njega do isteka roka 31. decembra nije istakao svoju kandidaturu.

Formalna odluka

To znači da će Amano, koji je odlučnije pristupio pitanju iranskog nuklearnog programa od njegovog prethodnika Muhameda al-Baradeija, gotovo sigurno bez problema biti ponovno imenovan na mjesto glavnog direktora IAEA, za razliku do njegovog tijesnog izbora 2009. godine, navode agencije.

“Želim vas obavijestiti da nisam dobio niti jednu nominaciju te da je, posljedično, g. Amano jedini kandidat”, kaže se u pismu kanadskog predstavnika Johna Barretta koje je agencija Reuters dobila na uvid.    

Barrett je naznačio da bi se formalna odluka o ponovnom imenovanju Amana na čelu agencije sa sjedištem u Beču mogla donijeti na idućem sastanku vijeća početkom marta.

Izvor: Agencije