Amazon ‘pod lupom’ u Njemačkoj

Amazon svoje proizvode prodaje neposredno, ali pruža svoju platformu i sitnim trgovcima za prodaju njihovih proizvoda (EPA)

Njemačke antimonopolske vlasti otvorile su istragu protiv kompanije Amazon kako bi utvrdile narušava li poštenu konkurenciju na njemačkom internetskom tržištu.

“Zbog brojnih pritužbi koje smo dobili, istražit ćemo zloupotrebljava li Amazon svoju tržišnu poziciju na štetu trgovaca aktivnih na njegovoj platformi”, izjavio je predsjednik njemačkog Federalnog ureda za borbu protiv kartelskog udruživanja Andreas Mundt, a prenosi CNBC.

“Dvostruka uloga, i najvećeg trgovca i najveće platforme za trgovinu, znači da postoji mogućnost da se ometaju drugi trgovci na platformi”, dodao je on.

Federalni ured naveo je i listu nezakonitih poslovnih praksi koje Amazon, navodno, primjenjuje, kao što su privremeno zaustavljanje slanja uplata, blokada računa trgovca bez objašnjenja i korištenje informacija o trgovcima.

Istraga Evropske komisije

Evropska komisija istražuje aktivnosti internetske trgovine, ali i tržišta Amazona, izražavajući zabrinutost da bi kompanija zbog svoje dvostruke uloge mogla nepravedno konkurirati na tržištu, objavila je u septembru visoka evropska komesarka za tržišno takmičenje Margrethe Vestager.

Amazon svoje proizvode prodaje neposredno, ali pruža svoju platformu i sitnim trgovcima za prodaju njihovih proizvoda.

Komisiju zabrinjava način na koji Amazon, koristeći se podacima malih kompanija, određuje posljednje trendove i kupovne predloške.

Izvor: Agencije