Amazon pokrenuo književnu nagradu

Ideja je nagraditi dobru književnost i učiniti je široko dostupnom, navode iz 'Amazona' (Reuters)

Kompanija za internetsku kupovinu Amazon najavila je pokretanje nove, 20.000 funti vrijedne književne nagrade za autore koji djela objavljuju na Kindleovoj platformi.

Prema pisanju britanskog Guardiana, nagrada nazvana “Kindle Storyteller” otvorena je za sve autore koji objavljuju na engleskom jeziku, a obuhvata sve književne žanrove, beletrističke i publicističke, lansirane na Amazonovoj izdavačkoj platformi Kindle Direct Publishing između 20. februara i 19. maja 2017. godine.

Ideja je, kako je rekao direktor sadržaja AmazonovogEU Kindlea” Alessio Santarelli, nagraditi dobru književnost i učiniti je široko dostupnom, prenosi Hina.

Uvjeti za nagradu

“Želimo potaknuti i one pisce koji su već objavljeni, ali i one koji bi to tek željeli postati da se bace na posao i učine svoje nove priče dostupnima čitateljima širom svijeta”, kazao je Santarelli.

Za nagradu se mogu prijaviti neobjavljeni naslovi dužine minimalno 5.000 riječi.

U uži izbor ući će najbolje knjige po mišljenju sudijskog panela, ali i one koje privuku najveće zanimanje čitatelja, a dobitnik inauguralne nagrade bit će proglašen na posebnoj svečanosti, koja će biti održana u julu u Londonu.

Nagrada, osim novčanog dijela, podrazumijeva i marketinšku kampanju i mogućnost prijevoda na druge jezike.

Gotovo četvrtina od 100 najčitanijih naslova na britanskoj Kindle trgovini dolazi s platforme Kindle Direct Publishing.

Izvor: Agencije