Ambasada SAD-a: Entiteti se ne mogu otcijepiti

Retoričke špekulacije, kako se navodi u saopćenju, prvenstveno služe da preplaše investitore, unište radna mjesta i skrenu pažnju s veoma važnog posla (Reuters)

Reagujući na izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da RS želi biti u zajednici sa Srbijom, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini saopćila je da Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne daju mogućnost otcjepljenja entiteta.

“Stav SAD-a u vezi s ovim pitanjem dobro je poznat i nepromijenjen. Mi smo predani principima Dejtonskog sporazuma – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država i njen je teritorijalni integritet neupitan”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Kako se dodaje, ni Dejtonski sporazum ni Ustav Bosne i Hercegovine ne daju mogućnost entitetima da se otcijepe. 

Retoričke špekulacije, kako se navodi, prvenstveno služe da preplaše investitore, unište radna mjesta i skrenu pažnju s veoma važnog posla koji vlasti trebaju obavljati u interesu svojih građana.

Dodikova izjava

“Bilo koje radnje preduzete s ciljem disolucije Bosne i Hercegovine predstavljale bi kršenje Dejtonskog sporazuma i neprihvatljive su. Mi uzimamo veoma ozbiljno sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regije i posvećeni smo njihovom očuvanju”, navela je Ambasada SAD-a.

Prije tri dana Dodik je na otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” izjavio da Srbi u RS-u žele biti jedno sa Srbijom.

Dodik je, otvarajući “Dane Srpske u Srbiji” u Narodnom pozorištu u Beogradu, rekao da je uvjeren da se s etabliranjem i “postojanjem dvije srpske države krenulo u put objedinjavanja kulturnog i istorijskog, pa i onog političkog u srpskom narodu”. 

On je naveo da historijski koraci “ponekad znaju da budu kratki, ali da su ponekad dugi i da se čekaju s nestrpljenjem”.

Izvor: Agencije