Ambasada Srbije u Skoplju nastavila s radom

Srbija i Makedonija žele jačati saradnju, kaže Vučić (Tanja Vali? / Tanjug)

Ambasada Srbije u Makedoniji nastavila je danas popodne sa radom, pošto se svo diplomatsko osoblje vratilo sa konsultacija u Beogradu, rekao je Tanjugu generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Veljko Odalović. 

Zaposleni i oprema su u ambasadi u Skoplju i sve aktivnosti se normalno odvijaju, uključujući i konzularne poslove, koji su posebno važni zbog velikog broja naših građana koji se u jeku turističke sezone nalaze ili na odmoru u Makedoniji ili su u tranzitu.

Ambasador Dušanka Divjak vratit će se na dužnost i na svoje redovne aktivnosti u narednih nekoliko dana. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavijestio je danas ambasadoricu Republike Makedonije Veru Jovanovsku Tipko da će premijerka Ana Brnabić uputiti poziv predsjedniku makedonske vlade Zoranu Zaevu za održavanje zajedničke sjednice vlada dviju zemalja do kraja godine u Beogradu.

Vučić i Jovanovska Tipko su razgovarali i o skorijem održavanju Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju.

Bilo je riječi i o jačanju dobrosusjedskih odnosa i njegovanju tradicionalnih prijateljskih veza.

„Svi smatramo da je potrebno da radimo vredno i odgovorno na unapređenju naših odnosa“, naglasio je Vučić na početku susreta, prvom nakon što je Srbija u nedjelju povukla na hitne konsultacije sve zaposlene u Ambasadi Srbije u Skoplju.

Dogovoreno je da, po postavljenju savjetnika za nacionalnu sigurnost Republike Srbije, bude održan zajednički sastanak sa makedonskim kolegom. 

Tema susreta bilo je i jačanje saradnje u oblasti ekonomije, turizma i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

U razgovoru je naglašen značaj zajedničkog rada u oblasti nauke i kulture, s posebnim osvrtom na zaštitu i očuvanje maternjih jezika srpske i makedonske nacionalne manjine. 

Tokom sastanka konstatovano je da je saradnja privrednih komora dviju zemalja veoma dobra, o čemu svjedoči i osnivanje Srpsko-makedonskog poslovnog kluba, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije. 

Diplomate se vraćaju u Skoplje

Srpske diplomate danas se vraćaju u Ambasadu u Skoplje.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov sastat će se u petak u Nišu, kako bi započeli rješavanje otvorenih pitanja s ciljem unapređenja prijateljskih odnosa.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije nakon telefonskog razgovora Dačića i Dimitrova, danas je počeo povratak osoblja Ambasade Srbije u Skoplju, a povratak ambasadorice Srbije najavljen je za 31. august.

Po povratku u Skoplje, ambasadorica će zatražiti susret sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, već 1. septembra, prenosi Tanjug.

“Na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva, ministri spoljnih poslova, Dačić i Dimitrov, i dva ministarstva će putem dijaloga rešavati sva otvorena pitanja, sa ciljem unapređenja prijateljskih odnosa između dve države i dva naroda. U tom cilju, ministri Dačić i Dimitrov će se u petak susresti u Nišu”, navedeno je u saopćenju MVP-a Srbije.

U utorak su telefonom razgovarali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i makedonski premijer Zoran Zaev i dogovorili principe buduće saradnje, poslije diplomatsko-političke krize između dvije zemlje, koja je objelodanjena povlačenjem osoblja Ambasade Srbije u zemlju na konsultacije.

Osmani: Pozitivni signali

Zamjenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je u utorak da Makedonija “ohrabruje” izjave iz Srbije za normaliziranje odnosa i daje iste pozitivne signale.

On je kazao da je i dalje nejasno šta je razlog za povlačenje osoblja Ambasade Srbije iz Skoplja i dodao da ne treba brzati sa zaključcima.

“Još je nejasna situacija oko razloga. Treba da pričekamo potpune informacije, da ne brzamo sa zaključcima i izjavama koje mogu dodatno pogoršati odnose”, rekao je zamjenik makedonskog premijera.

Osmani je istakao da se Makedonija nalazi u historijskom trenutku pozitivne klime u zemlji i u regiji da napravi iskorak u eurointegracijama i da bi bili greška ako bi sebi dozvolila da otvara nova pitanja u odnosima sa susjedima, prenijela je agencija Beta.

“Radim intenzivno da zatvorimo sva otvorena pitanja koja imamo sa susjedima. Makedonija ima i imat će korektan odnos prema svim susjedima”, rekao je Osmani.

Izvor: Agencije