Ambasade: Kosovske Srbe zastrašuju uoči izbora

Na Kosovu se u nedjelju održavaju vanredni parlamentarni izbori (AP)

Veleposlanstva Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država upozorile su o tome da su primile nekoliko izvještaja o pokušajima utjecaja na rezultate izbora na Kosovu i to prijetnjama i zastrašivanjima.

U zajedničkom priopćenju navode kako se sve to dogodilo proteklih dana, ali i danas.

“Posebno se radi o zastrašivanju i prisiljavanju pripadnika srpske zajednice na Kosovu da glasaju na određeni način. Takve akcije su posve neprihvatljive. Pozivamo sve one koji su u tako nešto uključeni da odustanu od toga, a kosovske vlasti i policiju pozivamo na potpunu istragu”, navodi se u priopćenju, a prenosi Radio Slobodna Europa.

“Svi građani Kosova imaju pravo glasati prema svojoj savjesti i bez straha. Ovi izbori su prilika za građane Kosova da izaberu vlastite predstavnike. Samo građani Kosova imaju tu moć i tu odgovornost. Kao članovi međunarodne zajednice radit ćemo s sa onima koga budu izabrali građani”, dodaje se u priopćenju.

Privođenje Jablanovića zbog oružja

Istovremeno su i predstavnici Ureda Europske unije na Kosovu i EULEX-a izrazili zabrinutost zbog prijavljenih slučajeva zastrašivanja i pritisaka, poput onih zabilježenih na sjeveru i u drugim kosovskim mjestima.

“Za nas, pravo Kosova da bira svoje čelnike, bez straha i miješanja – predstavlja sveto načelo. Sve manje od toga nije demokracija koju ljudi na Kosovu očekuju i zaslužuju”, poručuju.

Srpska lista, koja sudjeluje na predstojećim izborima na Kosovu, priopćila je ranije kako je predsjednik novoosnovane Partije kosovskih Srba, Aleksandar Jablanović u nedjelju uvečer repetirao pištolj na njihove aktiviste tokom postavljanja predizbornih plakata.

Jablanović i njegova supruga potom su privedeni u policijsku postaju Leposavić, a kod njih je pronađeno oružje. Dan kasnije su pušteni.

Izvor: Al Jazeera i agencije