Ambasador Friedman pozirao uz fotografiju na kojoj nema Kupole na stijeni

Brdo hrama za muslimane ima sveti status (Twitter)

Američki veleposlanik u Izraelu David Friedman suočio se s kritikama zbog poziranja pored snimke Jeruzalema iz zraka na kojoj je prikazan treći židovski hram na mjestu na kojem se danas nalazi džamija poznata kao Kupola na stijeni ili Zlatna kupola.

Sporna je fotografija snimljena u utorak, tijekom Friedmanova posjeta izraelskom gradu Bnei Braku u blizini Tel Aviva, gdje se nalazio na događaju u organizaciji Achiye, nevladine udruge koja pomaže studentima s poteškoćama u učenju.

Udruga Achiya ispričala se zbog spornog snimka, nazvavši ga “jeftinim političkim činom” jednog od članova osoblja.

Američko veleposlanstvo u Izraelu, koje se prošlog tjedna preselilo iz Tel Aviva u Jeruzalem, također je saopćilo da Friedman “nije bio svjestan plakata kad je fotografiran”.

“Američka je politika apsolutno jasna: podržavamo status quo na Haram al-Sharifu / Brdu hrama”, poručili su iz veleposlanstva.

“Veleposlanik Friedman nije bio svjestan što se nalazi ispred njega kad je snimljena fotografija. Duboko je razočaran time da bi itko iskoristio svoj posjet Bnei Braku kako bi stvorio kontroverzu”, navode u američkom veleposlanstvu.

Žestoke reakcije na društvenim mrežama

Sporna fotografija izazvala je reakcije na društvenim medijima, gdje su korisnici uputili kritike Friedmanu, navodeći kako ona sugerira da desno orijentirane izraelske skupine time poručuju da žele uništiti Zlatnu kupolu (Kupolu na stijeni) i džamiju Al-Aqsa, kako bi stvorili prostor za treći židovski hram.

Za muslimane Haram al-Sharif / Brdo hrama ima status svetišta jer se vjeruje da je to mjesto s kojeg je poslanik Muhammed uzdignut na nebesa.

“Oni će uništiti sveti Haram al-Sharif ako im [američki predsjednik Donald] Trump naredi”, napisao je Ali Askar, korisnik društvenih medija na Twitteru.

“Dokad će ovakve neprihvatljive akcije SAD-a prolaziti bez odgovarajuće reakcije arapskih vođa?”, napisao je stanovnik Gaze Mohamed Nashwan na Twitteru.

Veleposlanik Friedman podržava širenje ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i više je puta ponavljao izjave u korist Izraela.

Friedmanove optužbe

U kolumni objavljenoj na Fox Newsu prošle nedjelje Friedman je optužio američke “liberalne medije” za povezanost s Hamasom kako bi potkopale “lijep i uzbudljiv događaj” preseljenja veleposlanstva u Jeruzalem.

Sam čin preseljenja osudile su mnoge svjetske države, kao i Opća skupština Ujedinjenih naroda zbog kršenja statusa Jeruzalema.

Komentirajući smrt više od 100 nenaoružanih palestinskih prosvjednika koje su ubile izraelske snage u Gazi, Friedman je kazao kako je Hamas jedini krivac.

“Najmanje 60 stanovnika Gaze, od kojih su većina pripadnici Hamasa, izgubilo je život jer ih je Hamas pretvorio u kolektivnu samoubilačku bombu. Nisu bili heroji ni mirni prosvjednici, kako je trebalo biti”, napisao je Friedman.

Izvor: Agencije