Ambasador Grmek: Muslimani su integralni dio Slovenije

Prva džamija u Ljubljani trebala bi biti otvorena iduće godine. U Sloveniji živi približno 50.000 muslimana (Arhiva)

Direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Razim Čolić je u telefonskom razgovoru sa ambasadorom Slovenije u BiH Iztokom Grmekom dobio uvjeravanja da stavovi Branka Grimsa ne predstavljaju zvanične stavove Republike Slovenije, prenosi agencija Mina.

„Muslimani u Sloveniji su integralni dio slovenačkog društva i potpuno je shvaćena njihova potreba za džamijom. Postoji odlična saradnja rukovodstva Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji na čelu sa muftijom Nedžadom Grabusom sa institucijama države Slovenije“, istakao je, između ostalog, Grmek.

U razgovoru su se sagovornici složili kako je prijateljstvo Slovenije i BIH od izuzetne važnosti za obje države.

„Od muslimana u Sloveniji očekujemo da cijene blagonaklon odnos države. Izjave pojedinaca koje za cilj imaju dnevnopolitičke interese ne trebaju da nas opterećuju. Ukoliko stvarno postoji neka sigurnosna prijetnja mi bismo se svi udružili da je razriješimo na dobrobit svih“, naveo je Čolić.

Oštre reakcije

Grims je jučer izjavio kako je džamija koja se gradi u Ljubljani potencijalni sigurnosni rizik obzirom da se finansira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira „radikalna struja islama“.

Na ovo je oštro reagirala Islamska zajednica Slovenije, ocijenivši kako se radi o „fantazijama“ uperenim protiv slovenskih muslimana.

Grims, zastupnik opozicione Slovenske demokratske stranke, kazao je kako, iako džamiju finansira više država, glavni je donator Katar, a posrednik katarska medresa kojom, kako tvrdi, dominira vehabijsko učenje islama. Dodao je kako to nosi i sigurnosne rizike s obzirom na trenutnu diplomatsku blokadu Katara u Zaljevu.

Njegovim izjavama ogorčena je IZ Slovenije, ocijenivši ih pokušajem klevetanja tamošnjih umjerenih muslimana, većinom porijeklom iz Srbije, Makedonije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

Prva džamija u Ljubljani trebala bi biti otvorena iduće godine. U Sloveniji živi približno 50.000 muslimana.

Izvor: Al Jazeera i agencije