Ambasador: Posjeta Erdogana Sarajevu je ranije planirana

Koc: Posjetu ocjenjujemo kao radnu posjetu koja treba imati fokus upravo na ekonomskim, trgovinskim temama i onima koje se tiču dodatnih investiranja (Fena)

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc kazao je danas novinarima u Sarajevu kako je posjeta predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini mnogo prije predviđana i planirana te kako je u pitanju radna posjeta.

Podsjetio je kako je tokom zvanične i službene posjete premijera Turske BiH Binalija Yildirima krajem marta ove godine zvanično i najavljena ova posjeta, ali za juni mjesec, međutim posjeta je pomjerena za 20. maj.

„U vrijeme kada je počela zvanična komunikacija u vezi s najavom i prijedlozima datuma za posjetu predsjednika Erdogana, u Turskoj su se dogodila određena politička zbivanja uslijed kojih je došlo do raspisivanja prijevremenih izbora zbog čega je posjeta pomjerena za raniji termin“, pojasnio je ambasador.

U okviru ove radne posjete, dodao je Koc, planirano je da se na susretu s bh. zvaničnicima razgovara o političkoj, ekonomskoj, regionalnoj i trgovinskoj saradnji, ali i o izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd, podsjećajući kako je u toku izrada Studije izvodljivosti u vezi s ovim projektom, a sam rad na pripremnim aktivnostima i dalje traje.

Dodatne investicije

Napomenuo je i kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u službenoj posjeti Turskoj, razgovarao na najvišem nivou o ovom projektu, a nakon toga posjeta Erdogana BiH će stvoriti priliku za nastavak razgovora o ovoj temi, ali i drugim projektima važnim za unapređenje bilateralne saradnje.

„Posjetu ocjenjujemo kao radnu posjetu koja treba imati fokus upravo na ekonomskim, trgovinskim temama i onima koje se tiču dodatnih investiranja te razvoja saradnje dvije zemlje. Iz te perspektive treba posmatrati predstojeću posjetu“, mišljenja je turski ambasador u BiH.

U okviru ove posjete predviđeno je, kaže on, da Erdogan prisustvuje šestom redovnom zasjedanju Generalne skupštine Unije evropskih demokrata Turske, a tokom posjete trebao bi mu biti dodijeljen i počasni doktorat Internacionalnog univerziteta u Sarajevu i sve to ranije je odlučeno.

Koc je istakao kako nema potrebe da se ovoj posjeti pripisuje bilo koji drugi smisao jer je cijeli tok priprema uobičajen i spada u redovne aktivnosti za pripremu radnih posjeta te bi svako drugačije posmatranje karaktera ove posjete bilo nepotrebno.

Pozvao je sve da dolazak predsjednika Turske BiH posmatraju kao važan korak i značajan pomak u dodatnom razvijanju odnosa dvije države.

Izvor: Agencije