Ambasadorica SAD-a u BiH: Dodik je prijetnja Dejtonskom sporazumu

 

Američka ambasadorica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack potvrdila je, u poruci objavljenoj na YouTube kanalu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, kako su uvedene sankcije predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku.

„Danas je Ured za kontrolu imovine stranaca pri Ministarstvu trezora, u konsultacijama sa State Departmentom, zvanično definisao i uveo sankcije protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske“, kazala je Cormack.

„Ta odredba odobrava sankcije protiv osoba za koje je utvrđeno kako su aktivno opstruirale ili predstavljaju značajnu opasnost u vezi sa aktivnom opstrukcijom provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.“

Protivljenje Ustavnom sudu

Cormack je istakla kako se Dodik usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon te predstavlja značajnu prijetnju u vezi sa ometanjem provedbe Dejtonskog sporazuma.

„Ova mjera predstavlja naše čvrsto opredjeljenje za Dejtonski sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i kontinuiranu evropsku integraciju zemlje“, dodala je američka ambasadorica u BiH.

„Kao rezultat današnjih sankcija, svaki dio imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a ili koja se nalazi unutar SAD-a, mora biti blokiran. Pored toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD-a koje uključuju gospodina Dodika“, još je navela Cormack.

Potez OFAC-a

Sankcije predsjedniku RS-a potvrđene su i na zvaničnoj internetskoj stranici Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) pri američkom Ministarstvu trezora.

Vršilac dužnosti direktora OFAC-a John E. Smith naveo je u saopćenju: „Opstruiranjem Dejtonskog sporazuma, Milorad Dodik predstavlja značajnu prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.“

 Smith je kazao da će biti zamrznuta imovina Dodika u SAD-u, ako je ima, te da će američkim državljanima biti zabranjeno da posluju s njim.

„Dodatno, osobe koje budu davale materijalnu podršku osobama navedenim u ovoj Izvršnoj odredbi, među kojima je i Dodik, također mogu biti podvrgnute mjerama.“

Ovaj ured, inače, objavljuje imena organizacija i pojedinaca koji se smatraju prijetnjom i kojima se zabranjuje boravak i djelovanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz Dodikovog kabineta najavljeno je obraćanje predsjednika RS-a medijima u 11 sati u srijedu.

SDA: Zaustaviti podrivanje mira

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopćili su da svako ko podriva suverenitet i teritorijalni integritet BiH mora snositi političke i krivične sankcije institucija BiH te međunarodne zajednice.

„Više je nego očigledno da Milorad Dodik već duži vremenski period podriva Dejtonski mirovni sporazum i dovodi u pitanje mir i stabilnost u BiH i regionu. Takvo ponašanje se mora zaustaviti“, dodaje se u saopćenju.

„Pozivamo sve političke aktere u BiH da nastavimo izgrađivati stabilnu državu BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.  To je u interesu svih naroda i građana ove zemlje.“

Izvor: Al Jazeera i agencije