Ambasadorica Srbije odbila primiti protestnu notu zbog Šešelja

Vojislav Šešelj ne silazi sa televizijskih ekrana; rječnik - po starom; u Narodnoj skupštini - također, piše autor (Arhiva)

Ambasadorica Srbije u Zagrebu odbila je primiti protestnu notu Hrvatske zbog incidenta u kojem je Vojislav Šešelj gazio hrvatsku zastavu u Skupštini u Beogradu tokom posjete predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Notu, kojom je izražen najoštriji protest zbog tog događaja, ambasadorica Mira Nikolić odbila je primiti, pa je naknadno proslijeđena Ambasadi Srbije.

Zastupnik u Narodnoj skupštini Šešelj na ulazu u Skupštinu, zajedno s još jednim radikalnim zastupnikom, gazio je hrvatsku državnu zastavu, a nakon toga je vrijeđao delegaciju Hrvatskog sabora, koja je zbog toga prekinula zvaničnu posjetu Srbiji.

‘Izostanak sankcija’

U Ministarstvu smatraju da se Šeljelj to usudio učiniti “očito ohrabren izostankom sankcija za prijašnje incidente paljenja hrvatske zastave, kao i izostankom reakcije najodgovornijih dužnosnika Republike Srbije na njegove prijetnje ponavljanja ratnih zločina”.

“Republika Hrvatska traži i očekuje od srbijanskih vlasti da pokažu nultu toleranciju prema ovakvim neprihvatljivim incidentima i žurno poduzmu odgovarajuće mjere”, navodi se u saopćenju i dodaje da Hrvatska ostaje predana jačanju dobrosusjedske saradnje na principima međusobnog poštovanja i u skladu s evropskim vrijednostima.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove osudio je Šešelja 11. aprila na deset godina zatvora zbog progona Hrvata iz Vojvodine 1990-ih. Predsjednik Srpske radikalne stranke nakon izricanja presude rekao je da je ponosan na zločine koji mu se pripisuju i da ih planira ponoviti.

Izvor: Agencije