Amel Tuka i Aleksandra Samardžić najboji sportisti BiH

Tuka i Samardžić: Najbolji po odluci stručnog žirija (Ustupljeno Al Jazeeri)

Atletičar Amel Tuka i džudistica Aleksandra Samardžić, najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine u organizaciji lista Nezavisne novine i Javnog servisa BHRT, javlja agencija Anadolija.

Tuka je epitet najboljeg u godini koja je na izmaku zaslužio fantastičnim rezultatima u disciplini na 800 metara.

Bronzana medalja sa Svjetskog atletskog prvenstva u Pekingu izdvaja se u nizu njegovih sjajnih dostignuća u 2015. godini, čime je ušao u historiju bh. atletike kao osvajač prve svjetske medalje.

Ovaj bh. reprezentativac je imao odlične trke i na mitinzima Dijamantske lige, a ostat će upamćen njegov nastup u Monaku, kada je istrčao vrijeme 1:42,51 minut, što je novi bh. rekord i najbrže vrijeme istrčano na 800 metara u 2015. godine u svijetu.

Brojne medalje

“Hvala svima koji su mi bili podrška. Hvala mojim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom klubu Zenica, Atletskom savezu Bosne i Hercegovine, mojim prijateljima, treneru Gianniju Ghidiniju, koji je od mene napravio vrhunskog sportistu, i, naravno, mojoj porodici, koja mi je bila najveća podrška”, kazao je Tuka.

Aleksandra Samardžić, članica džudo kluba Nippon iz Sarajeva, ove godine je, između ostalog, osvojila dva evropska odličja – na Evropskom prvenstvu do 21 godine u austrijskom Oberwartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na EP-u za mlađe seniorke u Bratislavi.

Ove godine je bila zlatna na Balkanijadi u Sofiji, zlatna na evropskim kupovima u Sarajevu i u ruskom Orenburgu.

“Kao mlada sportistkinja, željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju”, izjavila je Samardžić.

Izbor najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine, koji je ove godine proslavio jubilej od 15 godina postojanja, održan je pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine i uz partnerstvo s Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine.

Košarkaški kadeti najbolja ekipa

Na svečanoj manifestaciji u Sarajevu je dodijeljeno 12 nagrada.

Epitet najbolje ekipe ponijela je kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja je aktuelni šampion Evrope.

Osim evropskog zlata, bh. kadeti su trijumfirali na Evropskom ljetnom festivalu mladih u Gruziji.

Za jedan od najvećih uspjeha kolektivnog sporta u Bosni i Hercegovini selektor kadeta Josip Pandža, izabran je za najboljeg trenera u 2015. godini.

Izvor: Agencije